۱۵ خرداد ۱۳۸۸

قرص‌هاي ضد‌بارداري هيچ ارتباطي با نازايي ندارد

حسن امامي رضوي متخصص زنان و فلوشيپ نازايي

افراد بين 25 تا 40 سال براي استفاده از روش‌هاي تنظيم خانواده، بيشترين مراجعه را به پزشك دارند.

استفاده از قرص‌هاي ضد‌بارداري هيچ ارتباطي با نازايي ندارد.

10 تا 15درصد از باروري‌ها در كشور ناخواسته است كه رقم بالايي است اما 22 هزار مركز بهداشت در كشور امكانات تنظيم خانواده را به‌طور رايگان در اختيار خانواده‌ها قرار مي‌دهند.

در مناطقي كه افراد آگاهي كمتري داشته‌اند و اطلاع رساني زيادي انجام نشده است باروري‌هاي ناخواسته به 30 تا 35 درصد رسيده و در مناطق شهري با داشتن آگاهي بيشتر به 5 درصد مي‌رسد.

طي 2 سال گذشته با افزايش 2 روش جديد پيشگيري از بارداري تعداد روش‌هاي تنظيم خانواده در كشور به 11روش رسيد و به‌دنبال روش‌هاي جديدتر نيز هستيم.

اينها اهدافي هستند كه از آغاز مد‌نظر بوده و در تمام مدت اجراي برنامه به آن پرداخته شده است.تنوع در روش‌هاي موجود در برنامه‌ها و خدمات را در كمتر برنامه دولتي مي‌توان مشاهده كرد. تنوعي كه طي 2 سال گذشته با افزايش 2روش جديد غني‌تر شده تا تعداد روش‌هاي موجود به 11روش افزايش يابد.

هم‌اكنون در حال بررسي و مطالعه براي يافتن روش‌هاي جديد ديگر هستيم. حق قطع استفاده از روش پيشگيري بارداري نيز از ساير حقوقي است كه در راستاي مشتري محور بودن خدمات به آن پرداخته شده و از سياست‌هاي وزارت بهداشت نيز محسوب مي‌شود.

سالانه 500 هزار بارداري ناخواسته اتفاق مي‌افتد

با وجود موفقيت نسبي برنامه‌هاي كنترل جمعيت در سال‌هاي گذشته و دسترسي آسان عموم مردم به وسايل پيشگيري از بارداري، هنوز سالانه 400 تا 500هزار بارداري ناخواسته در ايران اتفاق مي‌افتد كه بي‌ترديد، نه به‌علت شكست روش‌هاي ضدبارداري، كه به خاطر استفاده نكردن زوجين از وسايل پيشگيري از حاملگي است.

به گفته كارشناسان، يك علت زمينه‌ساز مهم در ايجاد اين مشكل، عدم‌مشاركت مردان در اين مورد است، چرا كه در سال‌هاي گذشته، عمده برنامه‌هاي كنترل جمعيت، بر زنان متمركز شده، به‌طوري كه طبق آمار وزارت بهداشت در سال 1376، ميزان مشاركت مردان در استفاده از روش‌هاي تنظيم خانوادة مخصوص آنان فقط 3/7درصد از كل مردان واجد شرايط بود.

مشاركت مردان در برنامه‌هاي تنظيم خانواده به معناي استفادة آنها از روش‌هاي مخصوص مردان نيست؛ اين مشاركت شامل درك درست مردان از محدوديت‌ها و نيازهايي است كه با استفاده از روش‌هاي پيشگيري از بارداري براي همسرانشان پيش مي‌آيد.

وجود برخي نگرش‌هاي نادرست كه تنظيم خانواده را تنها وظيفة زنان مي‌دانند،موجب شده تا مردان مشاركت كمتري در برنامه‌هاي تنظيم خانواده داشته باشند.

نگرش منفي افراد جامعه، برخورد منفي اعضاي خانواده، ناآگاهي زنان از حقوقشان كه باعث مي‌شود تنها خود را مسئول پيشگيري از بارداري بدانند، كمرويي مردان براي مراجعه به مراكز بهداشتي و درماني و درخواست خدمات تنظيم خانواده، رواج فرهنگ شفاهي بين مردان، غرور مردانه و باورهاي غلط فرهنگي و اعتقادي از جمله مشكلات مردان براي شركت در برنامه‌هاي تنظيم خانواده به‌شمار مي‌آيد.

وزارت بهداشت كتاب آموزش اصول زناشويي منتشر مي‌كند

محمد اسلامي، رئيس اداره تنظيم خانواده وزارت بهداشت:
يكي از اقدامات وزارت بهداشت در سال‌جاري تدوين بسته آموزشي هنگام ازدواج براي جوانان در آستانه ازدواج است، به همين منظور كتابي با محتواي مباني اسلامي تشكيل خانواده و اصول علمي تحكيم بنيان خانواده تدوين شده و اكنون در مرحله چاپ است.

اين كتاب 4 فصل دارد كه شامل مباني مذهبي تشكيل خانواده، اصول روابط عاطفي در خانواده، تنظيم خانواده در سال‌هاي ابتدايي پس از ازدواج و روابط زناشويي در خانواده است.

اين كتاب مشتمل بر اصول مذهبي، اسلامي، اجتماعي و روابط زناشويي است كه با تاييد روحانيون و صاحب‌نظران مباني اسلامي، مركز امور زنان و خانواده رياست‌جمهوري و مشاور وزير بهداشت در امور زنان نهايي شده و براي اولين بار است كه كتابي با اين محتوا از سوي وزارت بهداشت منتشر مي‌شود.

در بخش تنظيم خانواده اين كتاب 3 روش پيشگيري از بارداري كه مناسب زوج‌ها در سال‌هاي ابتدايي پس از ازدواج است، معرفي شده است.

اين روش‌ها شامل استفاده از كاندوم، قرص ضد‌بارداري و آمپول يكماهه است، ساير روش‌هاي پيشگيري از بارداري مانند بستن لوله و استفاده از ‌اي‌يو‌دي براي سال‌هاي اول شروع زندگي مشترك توصيه نمي‌شود و زوجين پس از چند سال زندگي مشترك و پس از آنكه صاحب فرزند شدند فرصت دارند با روش‌هاي ديگر پيشگيري از بارداري آشنا شوند.

اقدام ديگري كه امسال از سوي وزارت بهداشت در زمينه تنظيم خانواده انجام مي‌شود و شاخص‌ترين كار در اين زمينه است، ارتقاي كيفيت آموزش خدمات تنظيم خانواده در مراكز تنظيم خانواده است.

براي اين كار فرم‌هاي خدمات تنظيم خانواده كه در اختيار خدمت دهندگان در مراكز بهداشتي- درماني قرار مي‌گيرد، به‌طور 100 درصد عوض شده است و در فرم‌هاي جديد مرحله به مرحله آموزش اصول تنظيم خانواده با كيفيت قابل‌قبول و مطابق استانداردهاي جهاني ارائه مي‌شود.

درصورتي كه از اين فرم‌هاي جديد براي آموزش تنظيم خانواده استفاده شود، مي‌توانيم مطمئن باشيم، خانواده‌هاي خدمت‌گيرنده به ميزان قابل‌قبولي با اصول تنظيم خانواده آشنا شده‌اند، مرحله آزمايشي استفاده از اين فرم‌ها فعلاً در 10استان اجرايي مي‌شود و پس از بررسي آثار آن طي 6 ماه و رفع نقاط ضعف و قوت آن به‌صورت كشوري اجرا مي‌شود.

در زمان حاضر 11 روش پيشگيري از بارداري در كشور وجود دارد كه شامل 5 نوع قرص ضد‌بارداري، 2 نوع آمپول پيشگيري از بارداري، 2 نوع بستن لوله در مردان و زنان، كاندوم و استفاده از آي‌يودي است.

به جز كاندوم و بستن لوله در آقايان 9 روش ديگر، زنانه است. وي بيان داشت: يك روش ديگر كاشتن كپسول پيشگيري از بارداري است كه از اسفند گذشته آغاز شده است.

اين روش بيشتر در جاهاي دور افتاده‌اي كه مردم دسترسي به خدمات بهداشتي و درماني ندارند، توصيه مي‌شود و پس از توضيح كاركرد اين كپسول كه تا 5 سال پيشگيري از بارداري ايجاد مي‌كند، براي متقاضيان كاشته مي‌شود.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر