مصرف غذای سالم و پرهیز از غذاهای ناسالم، یكی از مهم ترین مسائل در تغذیه مادران باردار می باشد، زیرا جنین از غذاهای مادر استفاده می كند. پس در این دوران هر چه مادر غذاهای سالم مصرف كند، موجب رشد كامل جنین می گردد. در زیر غذاهای مفید در این دوران و مقدار مورد نیاز تعریف شده است:
● غلات: غلات، منبع غنی كربوهیدرات و یكی از منابع انرژی بدن می باشند. همچنین غلات دارای فیبر، آهن، ویتامین B، عناصر معدنی و پروتئین هستند. غلات غنی شده نیز(مانند ماكارونی غنی شده و برشتوك صبحانه) منبع خوب اسید فولیك میباشند.
● میوهها و سبزیجات: میوهها و سبزیجات محتوی ویتامین و املاح لازم برای بدن می باشند. فیبر درون آنها به هضم مواد غذایی كمك می كند. ویتامین C در بسیاری از میوه جات و سبزیجات یافت می شود كه به جذب آهن كمك میكند و همچنین باعث سلامت بافتهای بدن مادر و جنین می گردد. سبزیجات برگ سبز، حاوی ویتامین A، آهن و فولات میباشند. گروه سبزیجات ( تازه، یخ زده، كنسرو و خشك شده) هویج، سیبزمینی شیرین، اسفناج، كدو، نارنج، كلم، شلغم، چغندر ، گوجه فرنگی ، فلفل. گروه میوه جات ( تازه، یخ زده، كنسرو و خشك شده) طالبی وگرمك، انبه، موز، آلو، پرتقال ، زردآلو، گریپ فروت، آواكادو.
● گوشت قرمز، مرغ، ماهی، تخم مرغ و لوبیا: غذاهای این گروه دارای مقدار زیادی پروتئین، ویتامین B و آهن می باشند. پروتئین برای رشد جنین به خصوص در سه ماهه دوم و سوم بارداری لازم و ضروری می باشد.
منابع بسیار خوب پروتئین، گوشت قرمز بدون چربی، مرغ، ماهی، تن ماهی و تخم مرغ هستند. دیگر منابع آن حبوبات پخته (مانند نخود، سویا، لوبیای سفید و قرمز، عدس و نخود فرنگی) و آجیل و دانه ها (مانند تخمه آفتاب گردان، بادام، فندق، بادام زمینی و كره بادام زمینی) می باشند.
● غذاهای دریایی: این غذاها منبع غنی از پروتئین، آهن و همین طور اسیدهای چرب امگا ۳ می باشند. غذاهای دریایی برای رشد مغز جنین بسیار مفید هستند. محققان انگلیسی به این نتیجه رسیده اند، مادرانی كه غذاهای دریایی مصرف نمی كنند، بعدها كودكشان توانایی كمتری در صحبت كردن دارد و دچار مشكلاتی در رفتار و ... خواهد شد. البته همیشه باید مواد غذایی را(هر چند مفید باشد) در حد متعادل مصرف كرد. لذا مصرف زیاد غذاهای دریایی نیز می تواند بر روی سیستم اعصاب جنین اثر بدی داشته باشد، زیرا برخی از ماهی ها و سخت پوستان آبزی، دارای مقداری جیوه می باشند.
● گروه لبنیات: مادران باردار و جنین برای محكم شدن استخوان ها و دندان ها به كلسیم نیاز دارند. همچنین كلسیم به شكل گیری صحیح عضلات و سیستم عصبی كمك می كند. لازم به ذكر است، اگر كلسیم به مقدار كافی در بدن مادر موجود نباشد، جنین كلسیم مورد نیاز خود را از استخوان های مادر برمیدارد. منابع كلسیم: لبنیات، كلم پیچ، دانه ها، سالمون قوطی شده، ساردین، دانههای خردل، بروكلی، انجیر، آب تره فرنگی، جوی دو سر، آلو بخارا، مارچوبه، دانه كنجد، دانه سویا و جعفری.
● غلات: غلات، منبع غنی كربوهیدرات و یكی از منابع انرژی بدن می باشند. همچنین غلات دارای فیبر، آهن، ویتامین B، عناصر معدنی و پروتئین هستند. غلات غنی شده نیز(مانند ماكارونی غنی شده و برشتوك صبحانه) منبع خوب اسید فولیك میباشند.
● میوهها و سبزیجات: میوهها و سبزیجات محتوی ویتامین و املاح لازم برای بدن می باشند. فیبر درون آنها به هضم مواد غذایی كمك می كند. ویتامین C در بسیاری از میوه جات و سبزیجات یافت می شود كه به جذب آهن كمك میكند و همچنین باعث سلامت بافتهای بدن مادر و جنین می گردد. سبزیجات برگ سبز، حاوی ویتامین A، آهن و فولات میباشند. گروه سبزیجات ( تازه، یخ زده، كنسرو و خشك شده) هویج، سیبزمینی شیرین، اسفناج، كدو، نارنج، كلم، شلغم، چغندر ، گوجه فرنگی ، فلفل. گروه میوه جات ( تازه، یخ زده، كنسرو و خشك شده) طالبی وگرمك، انبه، موز، آلو، پرتقال ، زردآلو، گریپ فروت، آواكادو.
● گوشت قرمز، مرغ، ماهی، تخم مرغ و لوبیا: غذاهای این گروه دارای مقدار زیادی پروتئین، ویتامین B و آهن می باشند. پروتئین برای رشد جنین به خصوص در سه ماهه دوم و سوم بارداری لازم و ضروری می باشد.
منابع بسیار خوب پروتئین، گوشت قرمز بدون چربی، مرغ، ماهی، تن ماهی و تخم مرغ هستند. دیگر منابع آن حبوبات پخته (مانند نخود، سویا، لوبیای سفید و قرمز، عدس و نخود فرنگی) و آجیل و دانه ها (مانند تخمه آفتاب گردان، بادام، فندق، بادام زمینی و كره بادام زمینی) می باشند.
● غذاهای دریایی: این غذاها منبع غنی از پروتئین، آهن و همین طور اسیدهای چرب امگا ۳ می باشند. غذاهای دریایی برای رشد مغز جنین بسیار مفید هستند. محققان انگلیسی به این نتیجه رسیده اند، مادرانی كه غذاهای دریایی مصرف نمی كنند، بعدها كودكشان توانایی كمتری در صحبت كردن دارد و دچار مشكلاتی در رفتار و ... خواهد شد. البته همیشه باید مواد غذایی را(هر چند مفید باشد) در حد متعادل مصرف كرد. لذا مصرف زیاد غذاهای دریایی نیز می تواند بر روی سیستم اعصاب جنین اثر بدی داشته باشد، زیرا برخی از ماهی ها و سخت پوستان آبزی، دارای مقداری جیوه می باشند.
● گروه لبنیات: مادران باردار و جنین برای محكم شدن استخوان ها و دندان ها به كلسیم نیاز دارند. همچنین كلسیم به شكل گیری صحیح عضلات و سیستم عصبی كمك می كند. لازم به ذكر است، اگر كلسیم به مقدار كافی در بدن مادر موجود نباشد، جنین كلسیم مورد نیاز خود را از استخوان های مادر برمیدارد. منابع كلسیم: لبنیات، كلم پیچ، دانه ها، سالمون قوطی شده، ساردین، دانههای خردل، بروكلی، انجیر، آب تره فرنگی، جوی دو سر، آلو بخارا، مارچوبه، دانه كنجد، دانه سویا و جعفری.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر