۷ تیر ۱۳۸۸

زنان معتاد به هنگام بارداري، اقدام به خوددرماني اعتياد نکنند


  • زنان معتاد به هنگام بارداري، اقدام به خوددرماني اعتياد نکنند
  • اعتياد درزنان باردار موجب تولد زودرس و مرگ نوزادان مي‌شود

دکتر خدابنده متخصص پزشکي قانوني و مسموميت‌ها:

برخي از زنان معتاد به هنگام بارداري براي پنهان کردن اعتياد خود بدون مراجعه به پزشک متخصص، اقدام به خود درماني مي‌کنند که عوارض خطرناکي را به دنبال دارد.

برخي از زنان به هنگام بارداري بدون آن که از عوارض اعتياد بر جنين آگاه باشند به دليل ترس از اطلاع ديگران از اعتياد او به پزشک مراجعه نمي‌کنند و اقدام به خود درماني و کمک از هم نوعان خود مي‌کنند که اين عمل عوارض خطرناکي را به دنبال دارد.

اعتياد در زنان باردار موجب تولد زودرس و به دنبال آن مرگ نوزادان مي‌شود. زنان بارداري که به مواد مخدر اعتياد دارند با مراجعه به پزشک به مراکز ذيربط ارجاع داده مي‌شوند. در اين مرکز به جاي مصرف مواد مخدر متادون تجويز مي‌شود که هيچ نوع عوارضي بر جنين ندارد و فقط جا به جايي مواد مخدر با مصرف مواد امن انجام مي‌شود.

سزارين خطر ابتلا به آسم را در کودکان افزايش مي‌دهد

پژوهشگران نروژي تاكيد كردند كه سزارين خطر ابتلا به آسم را در کودکان افزايش مي‌دهد.

اين پژوهشگران با بررسي ارتباط بين سزارين و و ابتلا به آسم در کودکان در يک تحقيق وسيع دريافتند که ممکن است خطر ابتلا به آسم در کودکاني که با روش سزارين متولد مي‌شوند در مقايسه با کودکاني که به شکل طبيعي به دنيا مي‌آيند، به ميزان قابل توجهي افزايش يابد.

دکتر تولانز از دانشگاه برگن در نروژ و همکارانش نوع زايمان را در بين بيش از 7/1 ميليون تولد که بين سال هاي 1697 تا 1998 به مرکز ثبت تولد نروژ گزارش شده بود، بررسي کردند.

آنها سپس از اطلاعات ثبت شده بيمه ملي براي تعيين تعداد کودکاني که در سن 18 سالگي در سال 2002 به آسم شديد مبتلا شده بودند، استفاده کردند.

اين پژوهشگران با مطالعه اطلاعات جمع آوري شده به اين نتيجه رسيدند كه خطر ابتلا به آسم بين سال‌هاي 1967 تا 1998 در کودکان كه به روش سزارين به دنيا آمده‌اند حدود 50 درصد بالاتر بوده است.

متخصصان همچنين دريافتند: احتمال ابتلا به آسم در کودکاني که از طريق زايمان واژني اما با استفاده از ابزاري نظير وکيوم يا پنس زايمان متولد شده‌اند، 19 درصد افزايش پيدا كرده است.

تولانز و همکارانش تاكيد كردند: هرچند اين يافته‌ها در نهايت وجود ارتباط بين زايمان سزارين و ابتلاي كودك به آسم در آينده را تاييد مي‌کند، اما دلايل اين ارتباط بايد بررسي شود.

بر اساس مطالعات دكتر تولانز دو فرضيه اصلي درباره اين که چرا سزارين مي تواند باعث ابتلا به آسم شود وجود دارد. اولين فرضيه اين است که کودکاني که با روش سزارين متولد مي‌شوند، در طول فرآيند تولد در معرض باکتري‌هاي مادرشان قرار نمي‌گيرند و اين امر براي رشد سيستم ايمني بدن اين کودکان زيانبخش است.

وي افزود: فرضيه ديگر اين است که کودکاني که از طريق سزارين به دنيا مي‌آيند بعد از تولد داراي مشکلات تنفسي بيشتري هستند، زيرا کمتر در معرض هورمون‌هاي استرس و فشار قفسه سينه هستند. از آن جا که اين مکانيزم (فشار قفسه سينه) باعث تخليه ريه‌ها از مايع آمينوتيک مي‌شود، ممکن است نبود آن در درازمدت بر عملکرد ريه آثار منفي بگذارد.

هشدار درباره سیگار كشیدن در دوره بارداری

سیگار كشیدن مادر در دوره بارداری ، خونرسانی جنین را مختل می كند.

شواهد علمی نشان می دهد ، نوزادان مادران سیگاری ، وزن كمتر ، قد كوتاه تر و سر كوچكتری دارند.

بر اساس یافته های جدید ، نوعی پروتئین موسوم به ENOS كه میزان خونرسانی رگ ها را تنظیم می كند ، در جنین مادران سیگاری ، 47 درصد كمتر از جنین مادران غیرسیگاری است.

همچنین میزان كلسترول سودمند یا اچ دی ال خون جنین هایی كه مادر سیگاری دارند، 18 درصد كمتر از دیگران است.

این یافته ها نشان دهنده این است كه كودكان مادران سیگاری افزون بر عوارض دوران جنینی و نوزادی ، در سال های بعدی زندگی نیز بیش از دیگران در خطر ابتلا به بیماری های قلبی قرار دارند.

هشدار كارشناسان درباره خطرات روند به تاخير انداختن بارداري

در مقاله‌اي که در انگليس در نشريه کالج سلطنتي پزشکان متخصص زنان و زايمان انتشار يافته درباره خطرات روند به تاخير انداختن بارداري در زنان هشدار داده شده است.

در اين مقاله پزشکان همچنين ابراز نگراني کرده‌اند که بسياري از زنان هنوز به اين نکته واقف نيستند که توانايي بارداري از 35 سالگي به بعد به سرعت کاهش مي‌يابد.

پس از آن که تازه‌ترين آمار نشان داد که شمار زناني که در سنين بالا داراي فرزند مي‌شوند، به رقم بي‌سابقه‌اي رسيده، کالج سلطنتي متخصصان زنان و زايمان تيمي از پزشکان متخصص را مامور بررسي اين موضوع کرد.

اين کارشناسان خاطرنشان مي‌کنند که براي زني که بيش از 42 سال دارد، موفقيت باردار شدن از طريق IVF ( لقاح خارج از رحم) تنها پنج درصد است در حالي که براي زني که کمتر از 35 سال دارد احتمال اين موفقيت 31 درصد است.

علاوه بر اين، به گفته اين کارشناسان، شماري از زناني که در سنين بالا باردار مي‌شوند با مشکلاتي برخورد مي‌کنند. به طور مثال تعدادي از اين مادران با خطر ابتلا به بيماري ديابت و پره اکلامپسي (اختلال چند ارگاني) در حين بارداري روبرو مي‌شوند.

مانديش جاندال، يکي از پزشکاني که در تهيه مقاله مورد بحث شرکت داشته مي‌گويد: اگر به مادراني که بيش از 35 سال دارند نگاه کنيد مي‌بينيد در اواسط دهه 1980 تعداد زنان بالاي 40 سالي که باردار مي‌شدند، هشت درصد کل زنان باردار بود در حالي که اکنون اين رقم بيش از دو برابر شده و به 19 درصد رسيده است.

مانديش جاندال مي‌افزايد: يکي از دلايل به تاخير انداختن بارداري ممکن است اين باشد که زنان تحت تاثير شخصيت‌هاي مشهور و جنجالي قرار مي‌گيرند که در سنين بالا باردار مي شوند. بسياري از زنان جوان مجلاتي را مي‌خوانند که بر اين مسائل تاکيد مي‌کنند. متاسفانه رسانه‌هاي گروهي مشکلات بارداري در سنين بالا را انتشار نمي‌دهند.

خطرهاي پزشکي براي زنان باردار بالاي 40 سال 2 تا پنج برابر اين گونه خطرها براي مادراني است که 20 تا 30 ساله‌اند.

ولي کساني هستند که معتقدند در تمرکز بر روي خطرات بارداري تغييرات مهم و عميق اجتماعي که شکل زندگي زنان را تعيين مي‌کند در نظر گرفته نشده مانند فرصت‌هاي بيشتر براي زنان در جهان کار و انتظار استقلال مالي.

فرانک فوردي، استاد جامعه شناسي در دانشگاه کنت در بريتانيا، معتقد است جامعه خود را با تغيير واقعيت‌ها وفق نداده است.

فرانک فوردي مي‌گويد: خود من فکر نمي‌کنم مشکل بزرگي وجود داشته باشد. اگر به آمار نگاه کنيد مي‌بينيد که بارداري تاکنون هيچ وقت مانند زمان حال بي‌خطر نبوده است. ما داراي سيستم پزشکي بسيار خوبي هستيم که مي‌تواند خطرات را براي زناني که در سنين 35 يا 36 سالگي صاحب فرزند مي‌شوند به حداقل برساند. در همين حال کساني هستند که مي‌گويند بايد تسهيلاتي فراهم آورده شود که امکان مادر شدن براي زنان در سنين پائين‌تر افزايش يابد.

اين عده مي‌گويند؛ دولت بايد به زنان شاغل اين امکان را بدهد که در صورت مادر شدن براي مدتي کار نکنند تا بتوانند با خيال آسوده صاحب فرزند شوند. علاوه بر اين، دادن مرخصي به شوهران براي نگاهداري از نوزاد مي‌تواند از فشار بر روي زناني که مي‌خواهند قبل از بچه‌دار شدن حد اکثر پيشرفت کاري را داشته باشند، بکاهد.

عوامل محيطي علت شيوع فراوان تخمدان پلي‌كستيك در زنان ايراني است

دکتر مرضيه غفارنژاد جراح و متخصص زنان و زايمان:

تخمدان‌هاي پلي کيستيک از شايع‌ترين بيماري‌هاي غددي دوران توليد مثل در زنان ايراني هستند كه در صورت تشخيص، قابل پيشگيري و درمان است.


حدود 5 تا 10 درصد دختران به اختلال تخمک گذاري مبتلا مي‌شوند.

تخمدان‌هاي پلي کيستيک از نظر باليني و آزمايشگاهي بدون علايم اختصاصي هستند. اختلال در قاعدگي، افزايش هورمون‌هاي مردانه، مشکوک بودن سونوگرافي، چاقي و نازايي مهمترين علايم وجود تخمدان‌هاي پلي کيستيک در زنان است.

عوامل محيطي، ژنتيک و اختلال در غدد درون‌ريز از علل مهم ايجاد تخمدان پلي کيستيک هستند . تخمدان پلي‌کيستيک در زنان ايراني به علت عوامل محيطي بسيار شايع است.

سلامتي زنان مبتلا به تخمدان‌هاي پلي کيستيک در خطر است و اگر سريع درمان نشوند امکان ابتلا به سرطان رحم، ديابت و بيماري هاي قلبي عروقي در آنها افزايش مي‌يابد.

تناسب وزن، تغذيه صحيح، ورزش، بررسي هاي ساليانه از نظر ديابت مهمترين راه هاي پيشگيري از ايجاد تخمدان هاي پلي کيستيک است.

تخمدان هاي پلي کيستيک درمان‌پذير هستند
استفاده از داروهاي هورموني مثل قرص‌هاي ضدبارداري، انجام ورزش‌هاي صحيح و کاهش وزن از عمده ترين راه‌هاي درمان تخمدان پلي کيستيک است.


توصيه به زنان
در صورت مشاهده هر گونه اختلال در قاعدگي، پرمويي و افزايش وزن بدون علت حتماً به پزشک مراجعه کنید تا در صورت تشخيص تخمدان پلي کيستيک، سريعا درمان شوید.

مدل ها و بارداری

درآمد مدل‌‌ها به دو چیز متکی است:
زیبایی چهره و اندام متناسب.
طبیعی است آنها برای حفظ این دو ویژگی حاضر به تحمل هر گونه سختی هستند و شدیدا از عوامل تهدیدکننده‌ زیبایی چشم‌پوشی می‌کنند؛ البته هر عاملی به جز مادر شدن.


هر چند این تصور ممکن است عجیب به نظر برسد، اما در در دسته‌بندی شغل‌های استرس‌زا می‌توان مدل بودن را هم گنجاند. مسافرت‌های فراوان کاری، رژیم‌های سرسخت غذایی و تقویم‌های پر کاری باعث می‌شوند که مدل‌ها هیچ‌گاه زمان کافی برای داشتن یک زندگی خانوادگی معمولی نداشته باشند. تنها اگر در میان قراردادهای فراوان برای حضور در تبلیغات مارک‌های تجاری معروف، جای خالی وجود داشته باشد، آنها می‌توانند چند روزی را صرف زندگی شخصی‌اشان کنند.

در میان نام‌های پرآوازه‌‌ای که روی سکوی سالن‌های مد قدم برمی‌دارند، هایدی کلوم نمونه‌ای از سوپرمدل‌هایی است که علاقه‌ی ویژه‌ای به مادر شدن دارند. او و همسرش «سیل»، خواننده‌ معروف بریتانیایی دارای سه فرزند هستند و به تازگی نیز اعلام کرده‌اند که در انتظار به دنیا آمدن فرزند چهارمشان به سر می‌برند. با این همه بارداری موجب نشده تا هایدی دست از فعالیت‌های حرفه‌ای‌ خود بکشد.

این مدل ۳۴ ساله‌ آلمانی، در هفته‌ گذشته چهارمین سری از برنامه‌ی تلویزیونی «دل برتر آینده‌ آلمان» را به اتمام رساند، تبلیغ جدیدی را برای مک‌دونالد بازی کرد و سپس در برابر دوربین عکاسان مجله‌ی «ووگ» قرار گرفت. البته در این بین یکی، دو روزی را هم در خانه و در کنار فرزندانش سپری کرد.

لائتیتا کاستا، سوپر مدل فرانسوی و یکی دیگر از نام‌های معروف دنیای مد، رویه‌ای همانند هایدی کلوم را در پیش گرفته است. او مدتی است قدم به دنیای بازیگری گذاشته وبه تازگی نیز به همراه نامزدش بر روی فرش قرمز کن حاضر شد. کاستا دو فرزند دارد که یکی از آنها از ازدواج اول اوست.

سرمایه‌گذاری‌های بلند مدت

البته مدل‌های دیگری نیز بوده‌اند که به دلیل بچه‌دار شدن و تشکیل خانواده کم کم با این حرفه خداحافظی کرده‌اند، یا اینکه کمتر در جلوی دوربین قرار گرفته‌اند. سیندی کرافورد، مجری تلویزیونی و مدل آمریکایی جزو این دسته است. او که در دهه‌ ۱۹۹۰ همواره یکی از مدل‌های برتر به شمار می‌رفت، اینک بسیار کم‌کار شده و بیشتر ترجیح می‌دهد اوقاتش را همراه با دو فرزندش بگذراند.

با این همه برخی از مدل‌ها زیرکی خاصی را به خرج می‌دهند. کلودیا شیفر نمونه‌ چنین موردی است. او در سال ۲۰۰۲ با کارگردان انگلیسی «ماتیو وان»کرد که دو فرزند حاصل این ازدواج هستند. هرچند شیفر با بالا رفتن سن، دیگر آنچنان سوپر مدل محبوب طراحان نیست، اما با این همه همچنان برای مارک‌های شناخته شده‌ لباس و لوازم آرایش تبلیغ می‌کند. تنها تفاوت در این است که این‌بار شیفر در تبلیغاتش یک همکار هم دارد که کسی نیست جز پسر کوچکش کاسپار. این مادر و پسر گاهی همراه هم جلوی دوربین می‌روند.

به این ترتیب بارداری برای مدل‌ها آنچنان هم عنصر تهدیدکننده‌ زیبایی به شمار نمی‌آید، زیرا آنها آنقدر درآمد دارند تا با استخدام یک مربی بدنسازی مخصوص، سریعا و در عرض مدت کوتاهی به فرم پیشین خود برسند.

تجربه بيش از دو مورد بارداري خطر بروز چاقي به دنبال دارد

مهرانگيز علاف متخصص تغذيه

زايمان بيش از 2 مورد، خطر چاقي و افزايش وزن را در زنان به همراه دارد.

اين مطالعه با هدف «تعيين اثر تعداد بارداري بر خطر چاقي » توسط بر روي 341 زن 15-59 ساله که شش ماه از آخرين زايمان آنها مي گذشت انجام شده است.

داده‌ها و اطلاعات مورد نياز به روش مصاحبه و اندازه‌گيري نمايه توده بدني مطابق با استانداردهاي سازمان جهاني بهداشت به دست آمد كه براساس آن نمايه توده بدني (BMI) بزرگتر از 29/9 به عنوان معيار چاقي انتخاب شد. ميانگين نمايه توده بدني شرکت کنندگان 26/5 بدست آمد و تعداد افراد چاق 75 نفر (22) درصد بودند.

يافته هاي اين مطالعه نشان مي دهد:
خطر افزايش وزن و ابتلا به چاقي در زناني که حداکثر دو زايمان داشتند به صورت معناداري کمتر از زناني بود که بيش از دو زايمان را تجربه کرده بودند.


نتايج نهايي اين بررسي حاکيست:
تجربه بارداري بيش از دومورد با خطر افزايش وزن و چاقي همراه است.


گفتني است، چاقي يکي از شايعترين اختلالات تغذيه‌ايست که به دليل گسترش بي‌سابقه، سازمان جهاني بهداشت آن را همه گيري جهاني اعلام کرده است.

مطالعات اندکي در مورد نقش تعداد بارداري با تغييرات وزن بدن در بعضي کشورها انجام شده است که نشان مي‌دهد چاقي در زناني که زايمان کرده‌اند 20 درصد بيشتر از ساير زناني است که زايمان نکرده‌اند.

۴۰‬درصد مادران غم بعد از زايمان را تجربه مي‌كنند

مهدي كريمي روانپزشك :

‪ ۴۰‬درصد مادران، پس از به دنيا آوردن نوزاد، غم بعد از زايمان را تجربه مي‌كنند.


اين وضعيت مادر ممكن است به علت تغييرات هورموني و تغييرات فيزيولوژيك ايجاد مي شود و در پي آن، مادر دچار افسرده شده و شادابي، نشاط و تحرك كافي قبل از زايمان را نداشته باشد.

مادري كه دچار غم بعد از زايمان مي‌شود، ممكن است، دچار اختلالات خواب و اشتها شده و حتي به علت دلتنگي، گريه كند.

اين حالت مادر، دوام زيادي ندارد
غم بعد از زايمان ، پس از چند روز كه از زايمان گذشته باشد ، برطرف مي‌شود.


غم بعد از زايمان هر چند به درمان خاصي نياز ندارد، اما حمايت هاي خانوادگي و اطمينان بخشي براي آن ضروري است.

افسردگي پس از زايمان مادر
معمولا ‪ ۱۰‬درصد مادران دچار اين افسردگي مي‌شوند كه علايم آن شديدتر از علايم غم بعد از زايمان است.

نااميدي، دلتنگي، گريه كردن و احساس بي‌ارزشي از علايم افسردگي پس از زايمان هستند. مادري كه به اين حالت مبتلا شود، ممكن است در اثر افسردگي، عشق و علاقه كمتري به نوزاد خود نشان دهد.

افسردگي پس از زايمان بيشتر در مادراني ايجاد مي‌شود كه حاملگي ناخواسته‌اي دارند.

افسردگي پس از زايمان ممكن است چند ماه به طول بيانجامد، اين افسردگي ممكن است به درمان دارويي نياز داشته باشد كه اطرافيان مادر حتما بايد به اين موضوع توجه كنند.

برخي اختلالات پس از زايمان
هر چند برخي از اين اختلالات در يك هزارم زايمان‌ها ايجاد مي‌شود، اما اطرافيان مادر بايد به شدت مراقب اين دسته از مادران باشند.


يكي از اين اختلالات، اختلال سايكوتيك است كه به درمان نياز دارد و در برخي مواقع بسيار خطرناك است و ممكن است مادر، تحت تاثير هذيان يا باورهاي غلط، افكار خودكشي يا فرزندكشي پيدا كرده و نوزاد خود را به قتل رسانده و يا اقدام به خودكشي كند.

توهم، هذيان يا باور غلط ، پرخاشگري، بي‌ربط گويي و رفتارهاي سازمان نيافته از علايم اختلالات سايكوتيك است.مادر مبتلا در كنار اينكه بايد تحت حمايت خانواده خود باشد، حتما بايد به روانپزشك مراجعه كند.

اگر به افسردگي بعد از زايمان مادر توجه نشود، ممكن است اين حالت به اختلالات سايكوتيك يا اختلالات خلقي شديد، تبديل شود.

متاسفانه اكثر اعضاي خانواده از جمله همسر متوجه مشكلات روحي - رواني مادر نمي‌شوند و وي را درك نمي‌كنند، اين در حالي است كه مادر، بعد از زايمان نيز به حمايت‌هاي همه جانبه از سوي اعضاي خانواده و نزديكانش نياز دارد.

20 درصد زنان متاهل ايراني براي کنترل بارداري از قرص استفاده مي‌کنند

دکتر سوسن محمودي عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي ايران

20 درصد زنان متاهل ايراني براي کنترل بارداري از قرص استفاده مي‌کنند. استفاده از قرص‌هاي پيشگيري از بارداري مزاياي متعددي مانند برگشت سريع باروري پس از قطع روش و اثربخشي بالا در صورت مصرف صحيح دارد.


در مواردي همچون ابتلا به بعضي انواع سرطان‌ها در زنان سيگاري بالاي 35 سال با مصرف بيش از 15 سيگار در روز، بيماري فعال و مزمن کبدي و نيز بيماريهاي قلبي عروقي استفاده از اين قرص‌ها ممنوع است.

قرص‌هاي خوراکي پيشگيري از بارداري همراه با ساير روش‌هاي تنظيم خانواده در کليه خانه‌هاي بهداشت و مراکز بهداشتي درماني به صورت رايگان ارائه مي شود و به علاوه زنان مي‌توانند اين قرص‌ها را از داروخانه‌هاي سطح شهر نيز تهيه کنند. همچنين بهتر است افراد مصرف كننده قبل از خوردن قرص، توسط پزشک يا ماما معاينه شده و از بلامانع بودن مصرف آن مطئمن شوند درعين حال به دقت بروشور داخل بسته قرص را مطالعه کنند.

گفتني است، شماره تلفن 1419( نداي بهداشت) در شهر تهران و بسياري از شهرستان‌هاي کشور از جمله کليه شهرستان‌هاي تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکي ايران، پاسخگوي شهروندان در مورد تنظيم خانواده و ساير سوالات بهداشتي است.

زنان باردار زياد سيب زميني نخورند

مصرف زياد سيب‌زميني در دوران بارداري خطر ابتلا به ديابت را در نوزاد افزايش مي‌دهد.

تحقيقات جديد دانشمندان استراليايي در موسسه بين‌المللي ديابت در ملبورن نشان مي‌دهد خوردن سيب‌زميني به مقدار زياد و در هر وعده غذايي در زنان باردار خطر ابتلا به ديابت نوع اول را در نوزادان آنها افزايش مي‌دهد.

بنا به اظهارات اين محققان ماده سمي به نام فيلومايسين كه در سيب‌زميني و ديگر سبزيجات ريشه‌اي يافت مي‌شود مي‌تواند در كودكاني كه زمينه ابتلا به ديابت نوع يك را دارند باعث بروز اين بيماري شود.
ديابت نوع يك به ديابت كودكان و نوجوانان معروف است . در اين بيماري كه گاه به صورت مادرزادي بروز مي كند ، سلولهاي مترشحه انسولين در لوزالمعده كودك يا وجود ندارند يا كفايت لازم را براي ترشح مقدار كافي انسولين ندارند .
ديابت نوع دو بيشتر در ميانسالان بروز مي كند و عامل زمينه ساز آن چاقي ، ارث و كم تحركي است .

كشف نقطه‌اي از مغز مادر كه گريه نوزاد را درك مي‌كند

پژوهشگران آمريكايي در تحقيقات خود نقطه‌اي از مغز مادران را كشف كردند كه مي‌تواند نوع گريه نوزادان را تشخيص دهند و علت آن را درك كنند.

مادران مي‌توانند نوع گريه نوزادان خود را تشخيص دهند و علت آن را درك كنند اما تاكنون علل علمي آن كشف نشده بود.
اكنون نورولوژيست‌هاي دانشگاه "اموري " در آتلانتا كه نتايج تحقيقات خود را در مجله "نورون " منتشر كرده‌اند كشف كردند كه در كورتكس شنوايي مادران نورون‌ها به روشي متفاوت از كورتكس شنوايي مغز دختران مجرد عمل مي‌كنند.
به گفته اين محققان، احتمالاً اين تغييرات در دوره بارداري در اين منطقه مغزي رخ مي‌دهد. بنابر گزارش ايونا،‌ اين دانشمندان با مقايسه كورتكس شنوايي موش‌هاي مادر و موش‌هاي دختر اين واكنش‌ها را كشف كردند.
در مغز مادران، صداي بچه موش‌ها نورون‌هاي منطقه "باند جانبي " را غير فعال مي‌كند. اين منطقه، بسامدهاي پايين‌تر صداي بچه موش‌ها را درك مي‌كند،‌ غيرفعال شدن اين منطقه منطبق با حداكثر فعاليت نورون‌هايي است كه اصوات مافوق صوت را مي‌شنوند.

۴ تیر ۱۳۸۸

علایم عفونت های ادراری در خانم ها

عفونت‌های ادراری از بيماريی های شايع در میان زنان است،آیا می دانید این بیماری چه علایم مهمی دارد؟


دكتر سید جلیل حسینی رییس انجمن اورولوژی ایران:

عفونت‌ها و بی ‌اختیاری‌های ادراری را از جمله بیماری‌های شایع اورولوژی زنان

معمولا پس از چند روز علایم عفونت‌های ادراری خود به خود كاهش می‌یابد،در عین حال انجام ورزش‌های منظم روزانه به منظور تقویت عضلات شكم و لگن و جلوگیری از بی‌اختیاری‌های ادراری لازم است.

عفونت‌های ادراری به ویژه عفونت مثانه را از شایع‌ترین بیماری‌های اورولوژی زنان است و به دلیل وضعیت آناتومی بدن زنان،امكان انتقال میكروارگانیسم‌ها در مجاری ادراری زنان بیشتر از مردان است.

عفونت‌های ادراری در زنان معمولا به صورت ناگهانی بروز می‌كند،درد ناحیه بالا و زیر شكم،تكرر ادرار شدید،سوزش هنگام دفع و احتمال وجود خون در ادرار از جمله علایم این بیماری است.

عفونت‌های ادراری زنان معمولا پس از چند روز خود به خود كنترل شده و علایم به تدریج كاهش می‌یابد. این در حالی است كه به منظور كاهش علایم و بهبود این بیماری، درمان‌های دارویی نیز به كار گرفته می‌شود.

بروز سالانه یك یا دو بار عفونت ادراری در زنان را طبیعی است

این در حالی است كه عفونت‌های ادراری در مردان باید با بررسی‌های بیشتری همراه باشد؛چرا كه ممكن است علت آن سنگ دستگاه ادراری باشد و در صورتی كه كنترل نشود می‌تواند به عفونت كلیه تبدیل شود.

احتمال ابتلا به عفونت‌های ادراری در دوران بارداری بیشتر است.بنابراین مراقبت‌های ادراری در دوران بارداری به صورت روتین انجام می‌شود.

سنگ‌های ادراری از دیگر بیماری‌های شایع اورولوژی زنان

‌این در حالی است كه بروز سنگ‌های ادراری در مردان شایع‌تر از زنان است.
بارداری و وضعیت آناتومی بدن به ویژه وضعیت لگن زنان،از جمله عوامل بروز
بی‌اختیاری اداراری است.به این صورت كه به دنبال ضعیف شدن عضلات شكم و لگن،فشار به شكم سبب افزایش فشار به مثابه و خروج ناخواسته ادرار می‌شود.
تقویت عضلات لگن و شكم در زنان به منظور جلوگیری از بی اختیاری‌های ادراری ،به دنبال تغییر عضلات بر اثر افزایش سن و بارداری،لازم است برای تقویت عضلات ورزش‌های منظم روزانه به ویژه از سنین پایین انجام شود.همچنین به منظور بهبودی كامل بی‌اختیاری‌های ادراری،بسته به شدت بیماری،درمان‌های دارویی و جراحی به كار گرفته می‌شود.

نشانه‌هاي سرطان سينه را جدي بگيريد

دكتر عبدالله عزيزيان جراح زنان:

مرگ و مير ناشي از سرطان سينه عليرغم افزايش موارد ابتلا، به علت درمان‌هاي خوب در تمام دنيا و از جمله ايران رو به كاهش است.


حرف اول در درمان اين بيماري را آگاهي، توجه و تشخيص زودرس مي‌زند، لذا ما در هر موقعيتي به بانوان توصيه مي‌كنيم تا معاينات سينه و مراجعه‌هاي به موقع به پزشك را جدي بگيرند و هرگز به دليل ترس و وحشت از اين بيماري سعي نكنند مساله‌اي را ناديده بگيرند يا بي‌تفاوت از كنار آن بگذرند.

۲۸ خرداد ۱۳۸۸

بارداری و اعتیاد

آمار دقيقي از مادران باردار مصرف كننده مواد وجود ندارد

به دليل رجوع نكردن زنان باردار مصرف كننده آمار دقيقي از مادران باردار مصرف كننده مواد وجود ندارد.

دكتر خدابنده

تمام هدف who اين است كه ما آمار دقيقي از خانمهايي كه در دوره بارداري مواد مصرف مي كنند داشته باشيم.

آمار دقيقي از مادراني كه در دوران بارداري مواد مصرف مي كنند و با اطلاع از بارداري اين مواد راترك كرده اند مشخص نيست چون در بسياري از موارد زنان با اطلاع از بارداري در مورد مصرف مواد با پزشك خود مشورت نمي كنند كه عوارض بسياري در پي دارد.



مهمترين مسئله عدم توجه مادران مصرف كننده مواد به عوارض اين مواد بر فرزندشان است. در مواردي ممكن است مادر متوجه بارداري خود نباشد كه علاوه بر سلامتي خود سلامتي جنين را نيز به خطر مي اندازد.
10 درصد زنان آمريكايي در سن باروري از مواد غير قانوني استفاده مي كنند كه 5 درصد آنها در دوران بارداري نيز مصرف مواد را ادامه مي دهند

سزارین یا زایمان طبیعی ؟


  • 38 درصد زایمان‌ها در کشور با روش سزارین انجام می‌شود
  • خطر مرگ مادران در سزارین 3 برابر بیشتر از زایمان طبیعی است

به علت وضعیت نامناسب بیمارستان‌های دولتی برای انجام زایمان طبیعی؛ 38 درصد زایمان‌ها در کشور با روش سزارین انجام می‌شود.
38 درصد زایمان‌ها در کشور با روش سزارین انجام می‌شود.

دکتر سید حسن امامی رضوی

با توجه به عوارض زیاد زایمان به شیوه سزارین به خانواد‌ه‌ها توصیه می‌شود، زایمان طبیعی را برگزینند و مطمئن باشند، در زایمان طبیعی سلامت مادر و کودک بهتر حفظ خواهد شد.

دکتر مریم کاشانیان

دولت از یک سو زایمان طبیعی را تبلیغ می‌کند و تلاش دارد تا میزان عمل سزارین در کشور را کاهش دهد اما جای این سوال است که آیا شرایط و محیط مناسبی برای زایمان طبیعی در بیمارستان‌ها به ویژه بیمارستان‌های دولتی وجود دارد؟ آیا یک ماما برای هر مادر باردار اختصاص دارد تا وی را در فرآیند زایمان حمایت کرده و مراقبت‌های لازم را تا به دنیا آمدن نوزاد انجام دهد؟

درحال حاضر اتاق زایمان اکثر بیمارستان‌های دولتی به جای اینکه یک تخت داشته باشد، چند تخت را در خود جای داده است .زایمان یک فرآیند استرس‌زا است و به مادر به اندازه کافی استرس وارد می‌شود و شرایط اتاق زایمان نه تنها از استرس آن نمی‌کاهد بلکه استرس را در مادران افزایش می دهد.
تاثیر این شرایط روی مادر به گونه‌ای است که وقتی مادر از زایمان فارغ شده و از آن محیط استرس‌زا بیرون می‌آید، در اکثر مواقع، خودش، نخستین مبلغ سزارین برای مادران دیگری می‌شود که می‌خواهند نوزاد خود را به دنیا بیاورند زیرا بیمارستان، برای مادر شرایطی را ایجاد کرده که حس تنفر و خاطره بدی را برای وی ایجاد کرده است.

در کشورهای پیشرفته اتاق زایمان مثل یک سوئیت است که در آن به جز تخت، ادوات و وسایل دیگری از جمله یک دستگاه تلویزیون نیز وجود دارد و شرایط به گونه‌ای است که همراهان مادر از جمله همسر و حتی فرزندانش نیز می‌توانند در آنجا حضور داشته باشند .

در شرایط فعلی زنان به طور فزاینده‌ای در تمام دنیا گرایش به سمت سزارین پیدا کرده‌اند که این امر در ایران نیز بسیار رایج شده است.

سزارین یک عمل جراحی بزرگ است که طی آن شکم بیمار برش داده می‌شود و هر چه‌قدر هم اتاق عمل استریل باشد باز هم امکان انتقال یک سری آلودگی‌ها وجود دارد. این وظیفه پزشک است که هنگامی که بیمار تقاضای زایمان به روش سزارین را می‌کند، تمام این مشکلات را برای او بازگو کند.

ناهید خداکرمی

خطر مرگ در مادرانی که به روش جراحی زایمان می‌کنند سه برابر بیشتر از زنانی است که به روش طبیعی و بدون مداخله، زایمان می‌کنند.

خطراتی چون عفونت، خون‌ریزی بعد از زایمان و عوارض بی‌هوشی در این دسته از زنان افزایش می‌یابد.
در عین حال، طول ماندگاری این افراد در بیمارستان بیشتر می‌شود و نیز بلافاصله پس از زایمان قادر به آغوش گرفتن نوزاد و تغذیه او با شیر خود نیستند که این بار موجب بروز مشکلات عاطفی و ارتباطی بین مادر و نوزاد می‌شود.
این درحالی است که در آغوش گرفتن نوزاد پس از تولد، موجب افزایش کیفیت سلامت مادر و نوزاد می‌شود و بار عاطفی مثبت بیشتری دارد.
وی با اشاره به امکان بروز عوارض درازمدتی همچون چسبندگی‌ها، نازایی ثانویه و آسیب به دستگاه ادراری در حین عمل برای مادر و نیز افزایش احتمال بروز مسایلی چون آسم و مشکلات رفتاری برای نوزاد اظهار داشت: در روش سزارین نمی‌توان عدم بروز عارضه در مادر و نوزاد را در آینده تضمین کرد، در حالی که در زایمان طبیعی، سلامت مادر و نوزاد تضمین است.

سرطان سینه و توصیه هایی مهم

از هر 10 زن يكي به سرطان سينه مبتلا مي‌شوند كه با انجام ماموگرافي به موقع مي‌توان بيماري را در مراحل ابتدايي تشخيص داد و از پيشرفت آن پيشگيري كرد.

مريم كاشانيان

سرطان سينه شايع‌ترين سرطان در زنان است كه در سراسر دنيا هر سال تعداد زيادي به آن مبتلا مي‌شوند.
اين بيماري در صورت عدم درمان به موقع مشكلات زيادي را براي فرد و خانواده او ايجاد مي‌كند اما در صورت تشخيص زودرس و اقدام سريع و به موقع قابل درمان است.

خودآزمايي پستان هيچ هزينه‌اي براي خانواده ندارد و در هر ماه فقط 10 دقيقه وقت و كمي حوصله نياز دارد. بهترين زمان انجام خودآزمايي قبل از قاعدگي است.

از هر 10 زن يك نفر به سرطان پستان مبتلا مي‌شود.

  • زناني كه حاملگي و شيردهي نداشته‌اند،
  • زناني كه يكي از افراد خانواده‌شان به سرطان پستان مبتلا شده‌اند و
  • زناني كه هورمون درماني به مدت طولاني انجام داده‌اند
بيشتر در معرض خطر اين بيماري هستند.

بهترين روش براي تشخيص سرطان سينه ماموگرافي است. افراد زير40 سال هر سال 3 بار و افراد 50 سال هر سال يك بار بايد معاينه سينه را انجام دهند. ماموگرافي باعث تشخيص زودرس سرطان سينه مي‌شود و با اين روش مي‌توان در مراحل ابتدايي بيماري را تشخيص داد

مادران باردار مصرف كننده مواد، به فرزندان شير ندهند

مادران باردار مصرف كننده مواد، نبايد به فرزندان خود شير دهند چون باعث گرايش فرزندان به اعتياد مي شوند.



ثريا صالح

اعتياد به مواد مخدر يك معضل اجتماعي است كه شيوع آن روبه افزايش است.

در حال حاضر 2 ميليون معتاد در كشور وجود دارد كه 6/6 آن زنان هستند.

آمار زنان باردار را 2/2 درصد
اين آمار بالاست كه از 7 مورد مرگ مادران باردار 2 مورد دليل اعتياد بوده است.

ديگر عوامل مرگ مادران باردار را خونريزي و افزايش فشار حاملگي هستند .

مادران معتاد نبايد به فرزندان خود شير بدهند چون باعث اعتياد فرزند و گرايش وي به سمت اعتياد مي شود.

فرزندان مادران معتاد بعد از تولد مبتلا به علائم محرومت ماده اعتيادي مي شوند كه مادر در دوران بارداري مصرف مي كرده است ايجاد تشنج و عدم غذا خوردن از علائم آن است.

شیوع بیشتر زایمان زودرس در مبتلایان به مسمومیت حاملگی

پژوهشگران كشورمان بر شیوع زایمان زودرس و عوارض آن در نوزادان زنان باردار مبتلا به پره اكلامپسی یا مسمومیت حاملگی تاكید كردند .

پره اكلامپسی عارضه ای است در بارداری كه افزون بر افزایش فشارخون ، پروتئین در ادرار ، افزایش ناگهانی وزن بیش از 5/2 كیلوگرم در هفته و ورم دست و صورت را نیز به همراه دارد.

اگر این حا لت سریع درمان نشود ، ممكن است به عارضه خطرناكی موسوم به اكلامپسی تبدیل شود كه همراه با تشنج مادر و برای مادر و جنین خطرناك است .

شیوع زایمان زودرس در زنان باردار مبتلا به پره اكلامپسی 4/54 درصد و در زنان باردار سالم 25 درصد است .

این بررسی همچنین نشان می دهد در زنان باردار مبتلا به پره اكلامپسی ، وزن هنگام تولد و نمره رتبه بندی سلامت یا در اصطلاح نمره آپگار نوزادان آنان كاهش و مرگ و میر و بستری در بخش مراقبت های ویژه نوزادان آنان افزایش می یابد .

پژوهشگران با توجه به این بررسی ، كنترل دقیق موارد این بیماری و پرهیز از تصمیم گیری شتاب زده را برای ختم بارداری در موارد خفیف پره اكلامپسی توصیه می كنند .

سودمندی ورزش در آب در تسهیل زایمان

پژوهشگران از سودمندی ورزش های هوازی درون آب برای تسهیل زایمان خبر می دهند.

پژوهشگران با درج مقاله ای در شماره اخیر نشریه سلامت تولیدمثل اعلام کردند: میزان درد زایمان در مادرانی که در دوره بارداری در برنامه ورزشی هوازی درون آب شرکت می کنند به مراتب کمتر از مادرانی است که در این نوع برنامه ورزشی شرکت نمی کنند.

پژوهشگران با مقایسه 34 زن باردار که در این نوع برنامه ورزشی شرکت داشتند با 37 زن باردار دیگر متوجه شدند: میزان نیاز به تسکین درد هنگام زایمان در مادرانی که در طول بارداری دست کم هفته ای 50 دقیقه در یک برنامه ورزشی هوازی داخل آب شرکت می کنند، یک دوم دیگر زنان باردار است.

پیش از این نیز بررسی ها تاثیر مثبت شرکت کردن در برنامه ورزشی منظم را بر کاهش عوارض دوره بارداری نشان
داده بود.

ضرورت درمان عفونت‌هاي تناسلي قبل از بارداري

دکتر مريم افراخته متخصص زنان و زايمان :

مصرف اسيد فوليک در دوران بارداري از 70 درصد بيماري‌هاي عصبي در جنين پيشگيري مي‌کند،.
مصرف اين دارو دو تا سه ماه قبل از بارداري كاهش تولد جنين‌هاي غيرطبيعي را به دنبال دارد.


با مشاوره قبل از بارداري مواردي چون فشار خون، ديابت يا بيماري‌هاي ژنتيکي تشخيص داده شده و اقدامات لازم در اين زمينه انجام مي‌شود.

لزوم درمان مشکلات مادر قبل از بارداري
درصورت اضافه وزن مادر، کاهش وزن توصيه مي‌شود. همچنين ابتلا به مواردي مانند سوء تغذيه، کم خوني، عفونت‌هاي دستگاه تناسلي و دستگاه ادراري، بايد قبل از بارداري درمان شود؛ چرا که چنانچه مادر پس از بارداري براي درمان مشکل خود به پزشک مراجعه کند، با توجه به محدوديت‌هاي ايجاد شده و همچنين امکان به وجود آمدن عوارض داروها در جنين، نمي‌توان درمان کافي و کامل را براي وي انجام داد.

مصرف داروهاي ضد تشنج در دوران بارداري، احتمال نقايص مادرزادي را در نوزاد افزايش مي‌دهد

براساس يافته‌هاي محققان ايراني :

داروهاي ضد تشنج همانند ساير داروها، عوامل ژنتيك و تشنج مشكلاتي را به همراه دارند چرا كه پيدايش تشنج موجب هيپوكسي در جنين و عوارضي احتمالي مي‌شود.

درصد بالايي از مادراني كه تحت درمان با داروهاي ضد تشنج هستند نوزاداني سالم و بدون عيب را به دنيا مي‌آورند، چنانچه مادري توسط داروهاي ضد تشنج كنترل بيماري دارد، بايد تحت درمان قرار گرفته و داروي خود را مصرف كند.

نتايج اين تحقيق خاطر نشان مي‌كند، بعضي از داروهاي ضد تشنج دفني توئين، فنوباربيتال و پريميدون به كاهش ويتامين K و فاكتورهاي انعقادي مربوط به كاهش ويتامين K منجر مي‌شوند؛ بنابراين استفاده از ويتامين K يك ماه قبل از زايمان و بلافاصله بعد از تولد نوزاد، توصيه مي‌شود.

تشنج كودكان ؛ تنش مادران

«يك شب كودكم دچار تب بالايي شد و چند ساعت پس از آن علايمي همچون كبودي دست و صورت و ناهماهنگي حركت چشمان در او پديدار شد» ، حتما اين حرف را از زبان بسياري از مادران شنيده‌ايد، كه در پايان به يك كلمه «تشنج» ختم شده است ،

حال اين كه تشنج چيست و چرا و چگونه به وجود مي‌آيد



تشنج عبارت است از يك تغيير ناگهاني و گذرا كه در حركات و رفتار كودك ايجاد مي‌شود و ناشي از فعاليت الكتريكي غيرطبيعي مغز است و معمولا همراه با عدم هشياري است.

دكتر چنگيزي گنجوي

ممكن است اين فعاليت غيرطبيعي ناشي از بيماري‌هاي اوليه سيستم عصبي مركزي و يا ثانويه در اثر اختلالات متابوليسم بدن همچون تغييرات قند و كلسيم خون، بيمار‌ي‌هاي عفوني، ضربات مغزي و نرسيدن اكسيژن به سلول‌هاي مغزي باشد كه به تشنج‌هاي تكراري و بدون علامت واضح صرع يا «اپيلپسي» گفته مي‌شود.

شيوع و عامل ايجادكننده تشنج در دوره‌هاي مختلف زندگي متفاوت است به طوري كه بيشترين ميزان بروز تشنج در دوران نوزادي و پس از آن در كودكي است.

در دوران نوزادي، تشنج به سن نيز مرتبط مي‌شود كه از عمده علل آن مي‌توان به نرسيدن اكسيژن به سلول‌هاي مغزي در حين زايمان، خونريزي‌هاي مغزي، ناهنجاري‌هاي مادرزادي مغزي، اختلالات متابوليسم مانند كمبود قندخون، كلسيم، منيزم خون، تاثيرات ناشي از زردي بالا، عفونت‌ها، تاثيرات دارويي مانند اعتياد مادر و بيماري‌هايي كه به آن بيماري‌هاي متابوليسم گفته مي‌شود كه اكثرا جنبه ارثي ژنتيكي دارد، اشاره كرد در حالي كه در ايام شيرخوارگي بيشترين عامل ايجادكننده تشنج، عفونت‌ها و تب بالاست، همچنين در سنين بالا صرع يا اپيلپسي جزء شايع‌ترين علل تشنج محسوب مي‌شود.

«تشنج در دوره كودكي پديده مشهودي است كه طبق آمار به دست آمده تقريبا در 10 درصد از كودكان رخ مي‌دهد كه در اغلب موارد با عللي غير از منشأ مغزي همچون تب بالا، عفونت‌ها، سنكوپ، ضربه‌هاي مغزي و سموم، ايجاد مي‌شود و حتي در برخي از كودكان حالت‌هاي تشنجي، منشأ مشكلات روحي به خود مي‌گيرند.

كمتر از يك سوم موارد بروز تشنج دوران كودكي به علت صرع يا اپيلپسي است و اين به آن معناست كه تشنج با منشأ مغزي است و مي‌تواند تكرار شود. آمار نشان مي‌دهد نيمي از موارد صرع در بزرگسالي نشأت گرفته از دوران كودكي است. به گفته دكتر گنجوي چنگيزي گاهي بروز تشنج مي‌تواند زنگ خطري براي شروع يك بيماري جدي و خطرناك زمينه‌اي يا سيستم عصبي مركزي باشد كه بايستي ضرورتا بررسي و تحت درمان قرار بگيرد، به همين دليل در بروز اولين تشنج پزشك بايد مواردي همچون شروع مننژيت، عفونت‌هاي شديد، ضربه‌هاي مغزي، مصرف دارو و مسموميت‌ها را در نظر داشته باشد.

تشنج مي‌تواند به صورت موضعي يك ناحيه از بدن را درگير كند و يا به صورت عمومي در تمام قسمت‌هاي بدن ظاهر شود و يا به صورت حسي حركتي (مثل چرخش محكم سر و چشم ها به يك سو، انجام حركات تكراري دست و پا)‌ تظاهر كند.

اين متخصص بيماري‌هاي كودكان در ادامه مي‌‌گويد: گاهي تشنج به شكل سختي در اندام‌ها رخ مي‌دهد كه به دنبال آن يك سري حركات ريتميك و يا به عكس با شل شدن و بي‌حركتي همراه است.

«عدم هشياري در ضمن تشنج و همچنين داشتن يك سري علايم پيش درآمد، كه از نظر علمي‌ (aura) نام دارد، در تشخيص نوع تشنج بسيار مهم است و ممكن است قبل از بروز با مشكلات گوارش، استفراغ، درد شديد و حتي احساس ترس، همراه باشد»
گاهي پس از بروز تشنج كودك، ممكن است بي‌اختياري، دفع ادرار، خواب‌آلودگي، سردرد و يا احساس بي‌حسي در قسمتي از بدن ايجاد شود.

سن و تشنج

تحقيقات نشان مي‌دهد تشنج در اثر تب با «سن» افراد مرتبط است و معمولا اين‌گونه تشنج از 9 ماهگي تا 5 سالگي ظاهر مي‌شود، يعني اگر نوزادي در 3 ماهگي تشنج كرد، آن را نمي‌توان جزء تشنج‌هاي تب‌دار محسوب كرد و بايد به دنبال علل جدي‌تري رفت،
معمولا بين صفر تا چهار درصد كودكان به اين عارضه تشنج (بر اثر تب) مبتلا مي‌شوند كه سابقه خانوادگي و ژنتيكي بر اين امر بسيار دخيل است.

و مدت آن از چند ثانيه تا ندرتا 15 دقيقه به طول مي‌انجامد كه پس ازاتمام آن معمولا كودك خواب‌آلوده است.

معمولا تشنج‌هاي ناشي از تب يكبار در 24 ساعت اتفاق مي‌افتند و درجه حرارت بدن 39 درجه به بالا است در غير اين صورت براي تشنج بايد به دنبال علل ديگري گشت.

«اگر تشنج كودكي بيشتر از نيم‌ساعت به طول بينجامد و يا در طول اين مدت بارها اتفاق بيفتد، احتمال بيماري‌هاي عفوني مغزي همچون مننژيت، رنگ بيشتري به خود مي‌گيرد.»

مي‌توان كودكاني كه بر اثر تب بالا دچار تكرار تشنج مي‌شوند را با روش‌هاي درماني مختلفي تحت كنترل درآورد، معمولا به اين افراد توصيه مي‌شود با شروع ديازپام خوراكي و يا حتي مقعدي، به مدت 2 الي 3 روز، تب را كنترل كنند و از بروز تشنج پيشگيري به عمل آورند.

زنان باردار و آنفولانزاي خوكي

زنان باردار 30 درصد بيشتر در معرض خطر ابتلا به آنفولانزاي خوكي هستند

با توجه به ضعف سيستم ايمني بدن در زنان باردار به ويژه در سه ماهه دوم و سوم اين افراد در معرض خطر ابتلا به بيماري هاي عفوني به ويژه آنفولانزاي مرغي قرار دارند.



دكتر محمود نبوي :

هر نوع تب در زنان بارداری خطر زيادي را به دنبال دارد و خطر سقط جنين را افزايش مي دهد.


رعايت بهداشت و اصول اوليه در ارتباط با آنفولانزاي مرغي براي پيشگيري از اين بيماري ضروري است.

به طور كلي تغذيه مناسب و استفاده از ويتامين ها براي كليه افراد به ويژه زنان باردار ضروري است تا مقاومت بدن در برابر ابتلا به اين بيماري افزايش يابد.

شستن دست ها، خودداري از ارتباط با افراد بيمار و حضور نيافتن در اماكن شلوغ در پيشگيري از ابتلا به اين بيماري موثر است.



دوران بارداری: خطر زايمان زودرس در نتيجه افسردگي

بروز افسردگي در ماه‌هاي نخست بارداري، خطر زايمان پيش از موعد را افزايش مي‌دهد.

محققان مي‌گويند زناني كه در ابتداي بارداري مبتلا به افسردگي هستند احتمال اين‌كه وضع حمل پيش از موعد داشته باشند ، بسيار بيشتر است كه اين امر عامل مرگ جنين مي‌باشد. اين محققان با 791 زن كه در هفته دهم بارداري بودند ، مصاحبه كردند.

آنها دريافتند در 41 درصد از اين زنان ، علايم جدي افسردگي وجود دارد و 22 درصد آنها نيز علايم افسردگي شديد و حاد را دارند.

به گفته متخصصان، احتمال زايمان پيش از موعد در زناني كه علايم افسردگي حاد را دارند ، دو برابر بيشتر است.

همچنين زناني كه علايم جدي افسردگي را دارند 60 درصد بيشتر با مشكل زايمان زودهنگام و بي‌موقع مواجه مي‌شوند.

درد زایمان : واقعی یا کاذب؟

بسیاری از زنان انقباضات نامنظم رحم را که آن را "درد زایمان کاذب" می‌‌گویند، با درد واقعی اشتباه می‌گیرند.

توجه به این نکات به تفکیک درد کاذب از درد واقعی کمک می‌کنند:

  • انقباضات واقعی زایمان حدود 30 تا 70 ثانیه طول می‌کشند، و در طول زمان به هم نزدیک‌تر می‌شوند. دردهای کاذب مداوم نیستند، و توالی‌ آنها در ادامه افزایش پیدا نمی‌کند.
  • دردها و انقباضاتی که حتی هنگامی که حرکت می‌کنید یا موقعیت‌تان را تغییر می‌دهید، ادامه پیدا می‌کنند، نشانه‌ای از زایمان واقعی هستند. دردهایی که با حرکت‌کردن، استراحت، یا تغییر موقعیت تخفیف پیدا می‌کنند، درد کاذب هستند.
  • دردهای زایمان قدرتمند هستند و هر چه ادامه پیدا می‌کنند، قوی‌تر می‌‌شوند. شدت درد کاذب در طول زمان ممکن است ضعیف‌تر شود یا ثابت بماند.
  • دردهای زایمان کاذب در جلوی شکم رخ می‌دهند، دردهای زایمان واقعی اغلب در کمر شروع می‌شوند، و بعد به جلو حرکت می‌کنند.

عواقب زايمان هاي سخت افزايش يافته است

مشکلاتي مثل لخته شدن خون ,مشکلات تنفسي جدي , هراس , اختلالات کبدي و احتياج به تزريق خون در سالهاي 1998/1999 , 0.64 درصد بوده در حاليکه در سال 2004 /2005 , 0.81 درصد شده است

با اينکه کمتر از يک درصد زنان که زايمان مي کنند با عواقب بعدي آن روبرو مي شوند يک گزارش جديد نشان داده که آمار چنين عواقبي در بين سالهاي 1998 و 2005 افزايش يافته است.

مشکلاتي مثل لخته شدن خون ,مشکلات تنفسي جدي , هراس , اختلالات کبدي و احتياج به تزريق خون در سالهاي 1998/1999 , 0.64 درصد بوده در حاليکه در سال 2004 /2005 , 0.81 درصد شده است

دکتر سوزان ميکل مامور درماني موسسه ملي اونيس کندي شرايور اعلام کرد که نتيجه کلي تحقيقات ما اين است که شيوع معضلات شديد بسيار پايين است اما زماني که يک مادر دچار عوارض جدي مي شود اين موضوع مشکل ساز خواهد بود.

۲۷ خرداد ۱۳۸۸

بیماران قلبی ،طبیعی زایمان کنند

متخصص قلب و عروق

  • خطرناک بودن زايمان سزارين براي مادران مبتلا به بيماري‌هاي قلبي
  • زايمان طبيعي را بهترين نوع زايمان برای این مادران

نوع زايمان مناسب براي زنان باردار مبتلا به بيماري‌هاي قلبي

زايمان طبيعي براي تمام زنان بارداري که داراي نارسايي و مشکلات قلبي هستند نسبت به سزارين ارجحيت دارد.

اين عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران در توضيح علت برتري زايمان طبيعي نسبت به سزارين براي بيماران قلبي گفت: در عمل سزارين فرد علاوه بر استرس زايمان، مجبور به تحمل استرس بيهوشي نيز هست که تحمل استرس‌هاي پي در پي براي قلب مضر و خطرناک است.

در زايمان طبيعي فرد تنها استرس زايمان دارد که البته با تزريق مسکن و کاهش درد مي توان از خطرات احتمالي آن کم کرد.


مبتلايان به بيماري مادرزادي سندرم مارفان تنها مواردي هستند که حتماً بايد از طريق عمل سزارين وضع حمل کنند.

گفتني است، سندرم مارفان يک اختلال نادر در بافت همبند است که به صورت مشکلات سيستم اسكلتي عضلاني، قلبي عروقي و بينايي مشخص مي‌شود.

تعین جنسیت با تغذیه

  • رژيم غذايي ازدو ماه قبل بارداري در تعيين جنسيت موثر است
  • استفاده از مواد غذايي حاوي سديم و پتاسيم باعث تشکيل جنين مذکر و استفاده از مواد غذايي حاوي يون‌هاي کلسيم و منيزيم باعث تشکيل جنين مونث مي‌شود.

دکتر سيد علي کشاورز رئيس گروه تغذيه و بيوشيمي دانشگاه علوم پزشکي تهران

زمان شروع رژيم غذايي براي تعيين جنسيت جنين حداقل دو ماه قبل از بارداري است،
و نقش تغذيه در تعيين جنسيت تا حدود 75 تا 80 درصد به اثبات رسيده است.


بيماري‌هايي نظير هموفيلي و ديستروفي عضلاني فقط در جنس مذکر بروز مي‌کند؛ با توجه به اهميت اين موضوع و دلايل پزشکي، تصميم گيري در مورد تعيين جنسيت جنين کاملا منطقي به نظر مي‌رسد.

اهميت نسبت يون‌ها در مواد غذايي
يون‌هاي سديم، پتاسيم و کلسيم در تعيين جنسيت جنين نقش اساسي دارند و نسبت يون‌ها در مواد غذايي مهم‌تر از غلظت آنها است.


استفاده از يون‌هاي سديم و پتاسيم باعث تشکيل جنين مذکر و يون‌هاي کلسيم و منيزيم باعث تشکيل جنين مونث مي‌شود، و رعايت رژيم به مدت شش ماه مجاز است. در صورتي که در طي اين مدت بارداري اتفاق نيفتد رعايت رژيم غذايي مذکور بيش از مدت شش ماه سبب ايجاد کمبود مواد مغذي خواهد شد.

رژيم در مواردي که همسران تمايل به داشتن فرزند پسر دارند
مادري که تمايل به داشتن فرزند پسر دارد بايد مصرف لبنيات را از رژيم غذايي خود حذف کند و ميوه جات و سبزيجات بيشتري مصرف كند. همچنين مصرف گروه نان و غلات، انواع گوشت‌ها و ميوه‌ها و حبوبات و دانه‌هاي روغني، کره، مايونز، انواع ادويه‌جات، انواع شيريني‌هاي فاقد شير و انواع شربت‌ها بلامانع است.


مواد غذايي غيرمجاز در رژيم غذايي جنين پسر شامل ميگو و تخم مرغ و از گروه ميوه‌ها و سبزيجات کرفس و اسفناج، لوبياي سبز، کاهوي سبز، بيسکويت، کاکائو و شکلات مي باشد.

رژيم پيشنهادي در تعيين جنسيت جنين دختر
حذف نمک در غذاها از نکات مهم در اين رژيم مي‌باشد. از گروه ميوه‌ها و سبزيجات مادر مي تواند هويج، خيار، لوبيا سبز، سيب، ترب و سيب‌زميني و پياز مصرف کند ولي در مصرف انواع لبنيات هيچ گونه محدوديتي ندارد.


مصرف انواع موادغذايي غير مجاز در تعيين جنسيت جنين
اين مواد غذايي شامل نان سفيد، ذرت، سبوس گندم، لوبياي خشک و عدس و از گروه سبزي و ميوه ها زردآلو ، موز، چغندر، گيلاس، خيار، تره، خرما، شاهي، اسفناج، نارنگي، خربزه و زيتون مي‌باشد.



رعايت رژيم غذايي فقط در مادر ضرورت دارد. رعايت اين رژيم توسط پدر فقط از جنبه رواني در همراهي با همسر موثر خواهد بود.

سرطان سينه در دوران بارداري و شيردهي

با توجه به مطالعات انجام شده بارداري تأثيري در بروز بيماري سرطان سينه نداشته و سقط جنين نيز تأثيري به بهبود پيش آگهي و نيز بيماري ندارد.

سارا عظيما، كارشناس ارشد پرستاري و مامايي

بارداري تأثيري در بروز سرطان سينه ندارد

سرطان سينه از جمله شايعترين سرطان ها در زنان بوده و ممكن است در دوران بارداري و شيردهي نيز رخ دهد يا در اين زمان تشخيص داده شود.

بنابر اين پژوهش، مهمترين عامل ايجاد پيش آگهي نامناسب بيماري در اين دوران تأخير در تشخيص بيماري است كه به علت مشكلات خاص باليني مانند بزرگي سينه و محدوديت استفاده از روش هاي مختلف راديو گرافي و پاراكلينيك ايجاد مي شود.


بارداري تأثيري در بروز اين بيماري و سقط جنين نيز تأثيري در بهبود و سير بيماري نداشته و همچنين درمان اين سرطان در اين گروه بيماران تفاوتي با ساير بيماران غير باردار ندارد.

گفتني است، در اين بيماران لازم است در اسرع وقت روش هاي مختلف درمان جراحي را به كار گرفت، اما در صورت نياز به انجام راديوتراپي، بايد آن را بعد از زايمان موكول كرد و انجام شيمي درماني در سه ماهه اول بارداري نيز به علت خطرات وارده به جنين بايد با احتياط انجام شود.

فواید شیردهی نوزادان

همه نهادهای دست اندرکار سلامتی معتقدند شیر مادر بهترین غذا برای نوزاد حداقل در شش ماه اول زندگی است. اگر مادر مایل بوده و شیرخوار نیز متقاضی باشد، شیردهی تا یک سالگی و حتی پس از آن ادامه خواهد یافت. برای آنکه مادر تازه زا به شیردهی تشویق شود، اقدامات ذیل توصیه می شود؛


۱- نوزاد را باید هرچه سریع تر به آغوش مادر رسانده و اجازه دهیم تماس پوست به پوست (بدون لباس) و حداقل به مدت نیم ساعت بین ایشان برقرار شده و در ساعت اول، شیردهی توسط مادر انجام شود.


۲- مادران را به هم اتاقی با نوزاد تشویق کرده و کودک نزد مادر بخوابد.


۳- وقت زیادی صرف آموزش مادران در مورد راه های تشخیص گرسنگی نوزاد و تکنیک های شیردهی صرف شود.


۴- از پستانک حتی المقدور استفاده نشود.


بچه داری اگرچه برای بعضی از مادران ممکن است ساده باشد ولی برای خیلی ها نیاز به تمرین و تطابق وجود دارد. در هر حال شیردهی گرچه می تواند طاقت فرسا باشد ولی دارای اجر و ثواب بوده و مادر احساس رضایت بیشتری خواهد کرد.


شیردهی به دلایل ذیل کمال مطلوب تلقی می شود؛

- شیر مادر برای شیرخواران سهل الهضم تر بوده و به طور طبیعی واجد ویتامین ها و املاح مورد نیاز است.

- مطالعات نشان داده بروز یا شدت اسهال را کم می کند.

- ممکن است کودک را در برابر دیابت، اگزما، آسم و سندرم مرگ ناگهانی شیرخواران (SIDS) محافظت کند.

- تحقیقات نشان داده در مادران شیرده خطر بروز دیابت (دیابت نوع دو) و سرطان تخمدان و پستان کمتر می شود.


مهم ترین دلیلی که تازه مادران، وقت زیادی صرف شیردهی کرده یا مدت کوتاهی پس از شروع، تصمیم به قطع شیردهی می کنند، عدم توانایی شیرخوار در گرفتن پستان بوده که برای شیرخوار ناامیدکننده و برای مادر دردناک است.
وقتی شیرخوار به خوبی پستان را می گیرد، قسمت عمده آرئولا (دایره تیره دور نوک پستان) تا حد ممکن در دهانش جا می گیرد، در حالی که اگر فقط نوک پستان را بگیرد، برای مادر دردناک بوده و شیرخوار نیز نخواهد توانست شیر کافی بخورد.
باید دقت کرد که زبان شیرخوار زیر آرئولا قرار گرفته، نه روی نوک پستان و لب هایش نیز دورتادور آن را بگیرد. به رغم توجه بیش از حد، توصیه های لازم و کوشش فراوان، همچنان شیردهی برای برخی از خانم ها معضلی خواهد بود.
در نهایت سلامت و شادابی فرزند دلبندتان بازخوردی از عملکرد شما خواهد بود. تصمیم با شماست؛ شیر مادر، شیر خشک یا هر دو،


دکتر رامین علاسوند*
*متخصص اطفال و نوزادان

۲۵ خرداد ۱۳۸۸

رژيم غذايي ازدو ماه قبل بارداري در تعيين جنسيت موثر است

استفاده از مواد غذايي حاوي سديم و پتاسيم باعث تشکيل جنين مذکر و استفاده از مواد غذايي حاوي يون‌هاي کلسيم و منيزيم باعث تشکيل جنين مونث مي‌شود.

دکتر سيد علي کشاورز رئيس گروه تغذيه و بيوشيمي دانشگاه علوم پزشکي تهران

زمان شروع رژيم غذايي براي تعيين جنسيت جنين حداقل دو ماه قبل از بارداري است، نقش تغذيه در تعيين جنسيت تا حدود 75 تا 80 درصد به اثبات رسيده است.

بيماري‌هايي نظير هموفيلي و ديستروفي عضلاني فقط در جنس مذکر بروز مي‌کند؛ با توجه به اهميت اين موضوع و دلايل پزشکي، تصميم گيري در مورد تعيين جنسيت جنين کاملا منطقي به نظر مي‌رسد.

اهميت نسبت يون‌ها در مواد غذايي
يون‌هاي سديم، پتاسيم و کلسيم در تعيين جنسيت جنين نقش اساسي دارند و نسبت يون‌ها در مواد غذايي مهم‌تر از غلظت آنها است.

استفاده از يون‌هاي سديم و پتاسيم باعث تشکيل جنين مذکر و يون‌هاي کلسيم و منيزيم باعث تشکيل جنين مونث مي‌شود، رعايت رژيم به مدت شش ماه مجاز است. در صورتي که در طي اين مدت بارداري اتفاق نيفتد رعايت رژيم غذايي مذکور بيش از مدت شش ماه سبب ايجاد کمبود مواد مغذي خواهد شد.

مادري که تمايل به داشتن فرزند پسر دارد بايد مصرف لبنيات را از رژيم غذايي خود حذف کند و ميوه جات و سبزيجات بيشتري مصرف كند. همچنين مصرف گروه نان و غلات، انواع گوشت‌ها و ميوه‌ها و حبوبات و دانه‌هاي روغني، کره، مايونز، انواع ادويه‌جات، انواع شيريني‌هاي فاقد شير و انواع شربت‌ها بلامانع است.

مواد غذايي غيرمجاز در رژيم غذايي جنين پسر شامل ميگو و تخم مرغ و از گروه ميوه‌ها و سبزيجات کرفس و اسفناج، لوبياي سبز، کاهوي سبز، بيسکويت، کاکائو و شکلات مي باشد.

رژيم پيشنهادي در تعيين جنسيت جنين دختر
حذف نمک در غذاها از نکات مهم در اين رژيم مي‌باشد. از گروه ميوه‌ها و سبزيجات مادر مي تواند هويج، خيار، لوبيا سبز، سيب، ترب و سيب‌زميني و پياز مصرف کند ولي در مصرف انواع لبنيات هيچ گونه محدوديتي ندارد.

مصرف انواع موادغذايي غير مجاز در تعيين جنسيت
اين مواد غذايي شامل نان سفيد، ذرت، سبوس گندم، لوبياي خشک و عدس و از گروه سبزي و ميوه ها زردآلو ، موز، چغندر، گيلاس، خيار، تره، خرما، شاهي، اسفناج، نارنگي، خربزه و زيتون مي‌باشد.

رعايت رژيم غذايي فقط در مادر ضرورت دارد،
رعايت اين رژيم توسط پدر فقط از جنبه رواني در همراهي با همسر موثر خواهد بود.

بارداري تأثيري در بروز سرطان سينه ندارد

با توجه به مطالعات انجام شده بارداري تأثيري در بروز بيماري سرطان سينه نداشته و سقط جنين نيز تأثيري به بهبود پيش آگهي و نيز بيماري ندارد.

سارا عظيما، كارشناس ارشد پرستاري و مامايي

سرطان سينه از جمله شايعترين سرطان ها در زنان بوده و ممكن است در دوران بارداري و شيردهي نيز رخ دهد يا در اين زمان تشخيص داده شود.

بنابر اين پژوهش، مهمترين عامل ايجاد پيش آگهي نامناسب بيماري در اين دوران تأخير در تشخيص بيماري است كه به علت مشكلات خاص باليني مانند بزرگي سينه و محدوديت استفاده از روش هاي مختلف راديو گرافي و پاراكلينيك ايجاد مي شود.

بارداري تأثيري در بروز اين بيماري و سقط جنين نيز تأثيري در بهبود و سير بيماري نداشته و همچنين درمان اين سرطان در اين گروه بيماران تفاوتي با ساير بيماران غير باردار ندارد.

در اين بيماران لازم است در اسرع وقت روش هاي مختلف درمان جراحي را به كار گرفت، اما در صورت نياز به انجام راديوتراپي، بايد آن را بعد از زايمان موكول كرد و انجام شيمي درماني در سه ماهه اول بارداري نيز به علت خطرات وارده به جنين بايد با احتياط انجام شود.

دوران شیردهی : آشنایی مادران با فواید شیردهی نوزادان

شیر مادر بهترین غذا برای نوزاد حداقل در شش ماه اول زندگی است.

اگر مادر مایل بوده و شیرخوار نیز متقاضی باشد، شیردهی تا یک سالگی و حتی پس از آن ادامه خواهد یافت.

برای آنکه مادر تازه زا به شیردهی تشویق شود، اقدامات ذیل توصیه می شود؛

  1. نوزاد را باید هرچه سریع تر به آغوش مادر رسانده و اجازه دهیم تماس پوست به پوست (بدون لباس) و حداقل به مدت نیم ساعت بین ایشان برقرار شده و در ساعت اول، شیردهی توسط مادر انجام شود.
  2. مادران را به هم اتاقی با نوزاد تشویق کرده و کودک نزد مادر بخوابد.
  3. وقت زیادی صرف آموزش مادران در مورد راه های تشخیص گرسنگی نوزاد و تکنیک های شیردهی صرف شود.
  4. از پستانک حتی المقدور استفاده نشود.

بچه داری اگرچه برای بعضی از مادران ممکن است ساده باشد ولی برای خیلی ها نیاز به تمرین و تطابق وجود دارد. در هر حال شیردهی گرچه می تواند طاقت فرسا باشد ولی دارای اجر و ثواب بوده و مادر احساس رضایت بیشتری خواهد کرد.

شیردهی به دلایل ذیل کمال مطلوب تلقی می شود؛

  • شیر مادر برای شیرخواران سهل الهضم تر بوده و به طور طبیعی واجد ویتامین ها و املاح مورد نیاز است.
  • مطالعات نشان داده بروز یا شدت اسهال را کم می کند.
  • ممکن است کودک را در برابر دیابت، اگزما، آسم و سندرم مرگ ناگهانی شیرخواران (SIDS) محافظت کند.
  • تحقیقات نشان داده در مادران شیرده خطر بروز دیابت (دیابت نوع دو) و سرطان تخمدان و پستان کمتر می شود.
مهم ترین دلیلی که تازه مادران، وقت زیادی صرف شیردهی کرده یا مدت کوتاهی پس از شروع، تصمیم به قطع شیردهی می کنند، عدم توانایی شیرخوار در گرفتن پستان بوده که برای شیرخوار ناامیدکننده و برای مادر دردناک است. وقتی شیرخوار به خوبی پستان را می گیرد، قسمت عمده آرئولا (دایره تیره دور نوک پستان) تا حد ممکن در دهانش جا می گیرد، در حالی که اگر فقط نوک پستان را بگیرد، برای مادر دردناک بوده و شیرخوار نیز نخواهد توانست شیر کافی بخورد. باید دقت کرد که زبان شیرخوار زیر آرئولا قرار گرفته، نه روی نوک پستان و لب هایش نیز دورتادور آن را بگیرد. به رغم توجه بیش از حد، توصیه های لازم و کوشش فراوان، همچنان شیردهی برای برخی از خانم ها معضلی خواهد بود.
در نهایت سلامت و شادابی فرزند دلبندتان بازخوردی از عملکرد شما خواهد بود. تصمیم با شماست؛ شیر مادر، شیر خشک یا هر دو،


دکتر رامین علاسوند*
*متخصص اطفال و نوزادان

۲۴ خرداد ۱۳۸۸

دوران بارداری : علل یبوست

  • بيش از90 درصد يبوست‌ها با تغييرو بهبود شيوه زندگي بهبود مي‌يابد
  • تحرک،مهمترين عامل دررفع يبوست بارداري است

دکتر محمود اسحاق حسيني فوق تخصص گوارش

بيش از 90 درصد يبوست‌ها از جمله يبوست‌هاي دوران بارداري با تغيير و بهبود شيوه زندگي رفع مي‌شود.

علت يبوست دوران بارداري

يبوست در دوران حاملگي به دليل برهم خوردن وضعيت طبيعي قرار گرفتن احشاء بدن، بدتر مي‌شود.

وجود سابقه يبوست در فرد باردار مهم است، افرادي که يبوست دارند بهتر است قبل از بارداري علت آن را پيدا کنند که ممکن است علل مختلفي همچون انسداد و يا هموروئيد باشد.

آلودگي هوا و سرب معلق در هوا را از علل ايجاد يبوست و درد شکم است . تغذيه ناکافي را مي‌توان از علل ديگر يبوست در زنان باردار دانست.

خود بارداري نيز باعث ايجاد يبوست مي‌شود
افراد در حين بارداري باید تحرک داشته باشند؛ چرا که مهمترين عامل در جهت رفع يبوست حاملگي تحرک است و ورزش و پياده روي مانع از ايجاد يبوست مي‌شود.

مصرف ميوه‌ها به افرادي که دچار يبوست هستند به ويژه در زنان باردار توصيه می شود. ميوه علاوه بر دارا بودن ويتامين‌هاي مناسب، مملو از مواد فيبردار است که باعث راحتي تخليه شکم مي‌شود.

بهتر است مواد و ميوه‌هاي فيبردار را با پوست مصرف کنيم؛ چرا که مانع از يبوست مي شود.

بيش از 90 درصد يبوست‌ها با تغيير و بهبود شيوه زندگي رفع مي‌شود
به کساني که دچار يبوست هستند توصیه می شود اين افراد به ويژه زنان باردار روغن زيتون را در برنامه غذايي خود بگنجانند؛ چرا که اين روغن، تخليه را تسريع مي‌کند.

افسردگي، سبب زايمان زودرس در زنان باردار مي شود

افسردگي دوران بارداري ، نوعي عامل خطر براي جنين است و زايمان زودرس را سبب مي شود.

دکتر آمليا گيون و همکارانش در دانشگاه واشنگتن اعلام کردند با اينکه زنان سياه پوست به ميزان دو برابر زنان سفيد پوست ، فرزندان نارس به دنيا مي آورند ولي افسردگي دوران بارداري براي هر دو نژاد به يک اندازه خطرناک است.
دکتر گيون اعلام کرد زايمان هاي زودرس يکي از بارزترين تبعيض هاي سلامت در امريکا محسوب مي شوند و در مجموع شمار موارد زايمان زودرس از ده مميز شش دهم درصد در سال دو هزار به دوازده مميز هشت دهم درصد در سال دو هزار و پنج ميلادي افزايش يافته است.

در اين بررسي ، زايمان زودرس به هر نوع تولد پيش از سي و هفت هفتگي اطلاق مي شود.
به طور معمول ،‌ دوران بارداري بين سي و هشت تا چهل و دو هفته طول مي کشد.
محققان در اين بررسي ، پرونده بيش از پنج هزار فرد بالغ جوان را در مناطق مختلف امريکا مورد بررسي قرار دادند.

در اين مطالعه که نتايج آن در شماره اخير نشريه سلامت زنان منتشر شد ، مشخص شد هشت مميز يک دهد درصد زنان سياه پوست ، زايمان زودرس دارند در حالي که اين آمار در زنان سفيد پوست ، هشت و نيم درصد بود.
اين اختلاف احتمالا به شرايط متفاوت اقتصادي اجتماعي و عوامل سياسي ايجاد شده است

درمان سردرد در بارداری

اگر باردار هستید و دچار سردرد شده‌اید، ممکن است عاقلانه نباشد که از دارو استفاده کنید.

این اقدامات ممکن است به درمان سردرد حین بارداری کمک کند:

  • سردرد ناشی از سینوزیت را با پارچه گرم یا کیسه آب گرم بر روی بینی یا چشم‌های‌تان بهبود ببخشید.
  • سردرد تنشی را با کمپرس سرد به دور گردن‌تان بهبود ببخشید.
  • در اتاق تاریک و آرامی بخوابید و تکنیک‌‌های تنفس عمیق را تمرین کنید.
  • ماساژ گردن و شانه را امتحان کنید.
  • با حمام یا دوش آب گرم به خودتان آرامش ببخشید.

کشف منطقه ای از مغز مادر که گریه نوزاد را درک می کند

پژوهشگران آمریکایی در تحقیقات خود منطقه ای از مغز مادران را کشف کردند که می تواند نوع گریه نوزادان را تشخیص دهند و علت آن را درک کنند.

مادران می توانند نوع گریه نوزادان خود را تشخیص دهند و علت آن را درک کنند اما تاکنون علل علمی آن کشف نشده بود.

اکنون نورولوژیستهای دانشگاه "اموری" در آتلانتا که نتایج تحقیقات خود را در مجله "نورون" منتشر کرده اند کشف کردند که در کورتکس شنوایی مادران نورونها به روشی متفاوت از کورتکس شنوایی مغز دختران مجرد عمل می کنند.

به گفته این محققان، احتمالا این تغییرات در دوره بارداری در این منطقه مغزی رخ می دهد.

این دانشمندان با مقایسه کورتکس شنوایی موشهای مادر و موشهای دختر این واکنشها را کشف کردند. در مغز مادران، صدای بچه موشها نورونهای منطقه "باند جانبی" را غیر فعال می کند.

این منطقه، بسامدهای پایین تر صدای بچه موشها را درک می کند. غیرفعال شدن این منطقه منطبق با حداکثر فعالیت نورونهایی است که اصوات مافوق صوت را می شنوند.

افزايش آمار سزارين و لزوم ارائه راهكارهاي كاهش دردبراي زايمان طبيعي

بارداري و مادر شدن از شيرين‌ترين و دلنشين‌ترين دوران زندگي هر زني به شمار مي‌رود اما ترس از دردهاي زايمان و گاهي مشكلات پس از آن در سالهاي اخير بسياري از مادران را واداشته كه به انجام عمل سزارين تن در دهند.

در بسياري از كشورهاي پيشرفته پزشكان متخصص براي اقناع مادر به زايمان طبيعي با وي به گفت و گو مي‌پردازند كاري كه بنظر مي‌رسد در كشور ما نيز بايد بيشتر جدي گرفته شود.

مهران كوچك دبير

بسياري از خانم‌هاي ايراني به خاطر فراز از درد زايمان طبيعي به گرفتاري ديگري پناه مي‌برندكه عمل سزارين است.


استاندارد انجام عمل‌هاي سزارين ‪ ۱۵‬تا ‪ ۲۰‬درصد از جمعيت زنان باردار هر جامعه است . در بعضي شهرهاي ايران ، اين آمار گاهي به ‪ ۷۰‬تا ‪ ۱۰۰‬درصد مي‌رسد.

اين در حالي است كه انجام اعمال غير ضروري سزارين علاوه بر هزينه‌هاي مالي ، چيدمان اتاق عمل ، روزهاي بستري بعد از سزارين ، درد بعد از عمل سزارين نيز به مشكلات زايماني اضافه مي‌شود.

شدت دردهاي بعد از سزارين بستگي به مشكلات زايماني بين سه تا هفت روز به طول مي‌انجامد و ما مسئوليم آمار سزارين را بين ‪۱۵‬ تا ‪ ۲۰‬درصد رعايت كنيم .

ايراني ها دو هزار سال قبل شيوه‌هاي كنترل درد زايمان را دريافته بودند و ابن سينا يك هزار سال قبل ‪ ۱۲‬نوع درد را شناسايي كرد كه ثبت شده است.

باور غلطي به صورت سنتي در جامعه ما و بسياري جوامع ديگر وجود دارد كه درد زايمان طبيعي است.

اين در حالي است كه فردوسي در اشعار خود به فرايند تولد بچه بزرگي به نام رستم با استفاده از ابزار خاص براي زايمان بدون درد اشاره كرده است.

پديده زايمان در يك خانواده اتفاق مي‌افتد و نه فقط براي يك زن و اگر مادر دچار درد و ناراحتي باشد بر كل خانواده تاثير منفي مي‌گذارد.

وزارت بهداشت مسوول است به عنوان يك فوريت ملي راهكارهايي را براي كاهش درد زايمان پيدا كندو زيرا وقتي شدت درد زياد باشد فرد زائو دچار عوارض روحي و جسمي متعدد در حين و بعد از زايمان خواهد شد كه به طور مستقيم در خانواده منعكس مي‌شود.

اين مادر به عنوان همسر و مادر ديگر فرزندان مسووليتهاي متعددي دارد كه اين درد مي‌تواند به آرامش خانواده و بهداشت رواني خانواده لطمه بزند .

زائويي كه بعد از زايمان هنوز درد همراهش باشد نمي تواند وظايف مادري و همسري خود را به طور مناسب به انجام برساند و اين در اجتماع پر جمعيتي مانند ايران ابعاد وسيعي دارد.

شيوه‌هاي كاهش درد زايمان

پزشكان متخصص راهكارهايي را براي كاهش درد و انجام زايمان آسان و خوشايند براي مادر توصيه مي‌كنند.

دكتر سيمين تعاوني

اغلب زايمان ها شانس طبيعي و بدون عارضه بودن را خواهند داشت.


وظيفه اصلي پزشك و ماما در برخورد با زائو آن است كه بتواند يك زايمان طبيعي را از غيرطبيعي بازشناسد.
در صورت تشخيص طبيعي بودن زايمان راهكارهاي بسياري براي كاهش درد زايمان و خوشايندسازي فرايند زايمان وجود دارد.

استفاده از روش‌هاي تنفسي ، تن آرامي و تمركز ، انتخاب وضعيت‌هاي مختلف زايمان ، استفاده از ماساژ ، استفاده از گرما و يا سرماي موضعي ، گذراندن مراحل قبل از زايمان در وان آب گرم و يا زايمان در آب از مواردي است كه مي‌تواند در كاهش درد زايمان بسيار موثر واقع شود.

استفاده از رايحه‌هاي طبيعي چون عطر گل شمعداني ، اسطوخودوس ، گل رز و غيره، استفاده از آواهاي مذهبي ، موسيقي، حمايت حين زايمان توسط همراه ، استفاده از طب فشاري و طب سوزني راهكارهاي ديگري براي كاستن از درد زايمان است .

استفاده از هيپنوتيزم و خود هيپنوتيزم و يوگا را ديگر راه هاي كاهش درد زايمان عنوان است . برخي از اين روش‌ها نيازمند آماده‌سازي در دوران بارداري است تا اثر بخشي بهتري داشته باشد.

مادران باردار در صورت تمايل به استفاده از زايمان بي‌درد زير نظر متخصص بيهوشي مي‌توانند از اين روشها نيز براي كاهش درد بهره بگيرند.

حضور ماما در بخش مراقبتهای پس از زایمان الزامی خواهد شد


مرگ 250 تا 260 مادر باردار در اثر خونریزی پس از زایمان که طی سال گذشته

دکتر کامران باقری لنکرانی

میزان مرگ مادران باردار از 268 مورد به ازای هر 100 هزار بارداری در سال 1357 به 27 مورد در سال 84 و 24 مورد در سال جاری کاهش یافته است.


ماماها در کاهش شاخص مرگ و میر مادران بخش مهمی را ایفا کردند. کاهش فاصله این شاخص در نقاط مختلف کشور از نقاط در خور توجه است. این بدان معناست که مرگ مادر باردار در سیستان و بلوچستان به اندازه مرگ مادران باردار در استان تهران اهمیت دارد.

حضور ماما در تیم پزشک خانواده‌
افزایش شمار ماماهای مستقر در مراکز بهداشتی و درمانی روستایی از 800 به 5000 ماما طی 4 سال گذشته و سهم 13 درصدی ماماها از استخدام 14 هزار نیرو در بخش بهداشت و درمان از جمله اقدامات در خور توجه برای شناساندن جایگاه مامایی در کشور است.


اجرای برنامه پزشک خانواده‌ در شهرهای زیر 100 هزار نفر
پیش‌ بینی می‌شود با اجرای این برنامه 4000 ماما به کار گرفته شوند.


طبی شدن سلامت و عواقب ناشی از آن
بحث زایمان طبیعی و سزارین نمونه بارزی از این پدیده است که هم اکنون میزان سزارین در بخش خصوصی بیش از 50 درصد و متوسط کشوری 38 درصد برآورد شده است.


عوارض کوتاه و دراز مدت سزارین برای مادر و کودک
میزان مرگ و میر نوزادان و مادران سزارینی بیش از مادرانی است که زایمان طبیعی داشته‌اند.


سزارین
نتایج بررسیها حاکی از آن است که خواهندگی سزارین در نسل جوان ایجاد شده است، که این ناشی از نقص اطلاعات نسل جوان است که ماماها می‌توانند نقش موثری در حل این مشکل ایفا کنند.


مهمترین علت مرگ 250 تا 260 مرگ مادر باردار در سال گذشته خونریزی پس از زایمان بوده و از این رو از این پس طی بخشنامه ‌ای حضور ماما در بخش مراقبتهای پس از زایمان الزامی خواهد شد.

در حال حاضر میزان متوسط مرگ و میر مادران باردار در جهان 200 و در برخی 400 به ازای هر 100 هزار بارداری است .این وضعیت در برخی کشورها مثل سریلانکا 2000 و در افغانستان 1900 به ازای100 هزار بارداری است.

در برخی از مناطق افغانستان شاخص مرگ و میر مادران باردار به 6500 به ازای 100 هزار بارداری می رسد.

كم‌خوني در بارداري عامل تاخير در رشد جنين

مرتضي صفوي متخصص تغذيه

كم‌خوني در زنان باردار باعث تاخير در رشد رحم، افزايش مرگ و مير جنيني، تولد نوزادان با وزن كم و كاهش شديد سطح هموگلوبيني و هماتوكريتي و در نهايت افزايش مرگ و مير مي‌شود.

كم‌خوني باعث ضعف ، كاهش مقاومت بدن در برابر عفونت ، كم‌اشتهايي ، عدم تمركز ، كاهش قدرت يادگيري، كاهش توان كاري و عوارض نامطلوب اقتصادي، سياسي و فرهنگي مي‌شود و در زنان باردار كم‌خوني باعث تاخير در رشد رحم، افزايش مرگ و مير جنيني، تولد نوزادان با وزن كم و كاهش شديد سطح هموگلوبيني و هماتوكريتي و در نهايت افزايش مرگ و مير مي‌شود.

ممكن است دريافت آهن كافي باشد، ولي جذب آن كم باشد و در اغلب موارد فراهمي زيستي آهن كم است و به همين دليل جذب نمي‌شود و عفونت ‌هاي انگل روده‌اي در فقر آهن دخالت دارد و مواد غذايي حاوي تانن‌ها مانند چاي و وجود فيتات در نان تخمير نشده جذب آهن را مختل مي‌كند و غذاهاي حاوي ويتامين C جذب آهن را بالا مي‌برد.

راهكارهايي براي مبارزه با اين كمبودها را مي‌توان استفاده از مكمل‌ها، تعديل و تنوع غذايي، آموزش تغذيه و غني‌سازي مواد غذايي نام برد.

زايمان کمتر؛ دندان‌هاي سالم‌تر

تحقيقات نشان مي‌دهد زناني که فرزندان بيشتري به دنيا آورده‌اند بيشتر در معرض از دست دادن دندان‌هايشان قرار دارند

نتايج يک تحقيقات که روز پنجشنبه منتشر شد نشان مي دهد ضرب المثل الماني " هر فرزند يک دندان براي مادر هزينه دارد " حقيقت دارد و مادراني که فرزندان بيشتري به دنيا آورده اند در طول حيات خود بيشتر در معرض از دست دادن دندانهايشان هستند.

دانشمندان امريکايي در تحقيقات خود دو هزار و ششصد و سي و پنج زن امريکايي در سنين هجده تا شصت و چهار سال را با توجه به طبقه اقتصادي و اجتماعي، انها را به سه طبقه پائين، متوسط و بالا تقسيم بندي کردند.

در اين تحقيقات زناني که در طبقه بالا قرار داشتند مورد بررسي قرار گرفتند و دانشمندان دريافتند زناني که فرزندي نداشتند به طور متوسط يک دندان خود را از دست داده اند، زناني که يک فرزند داشتند تقريبا دو دندان خود را از دست داده اند و زناني که چهار فرزند يا بيشتر داشتند پنج دندان خود را از دست داده اند.

در طبقه پائين نيز زناني که فرزندي نداشتند به طور متوسط دو دندان خود را از دست داده اند، مادراني که يک فرزند داشتند به طور متوسط سه دندان خود را از دست داده اند و زناني که بيش از چهار فرزند داشتند بيش از هشت دندان خود را از دست داده اند.

محققان دانشگاه نيويورک و دانشگاه ييل امريکا اعلام کردند اين حالت در طبقه متوسط جامعه نيز به چشم مي خورد.

استفان راسل استاد دندان پزشکي دانشگاه نيويورک که هدايت اين تحقيقات را بر عهده داشت گفت " به نظر مي رسد بين به دنيا آوردن فرزندان بيشتر با دندانهاي کمتر رابطه وجود دارد.

وي افزود "شايد مردم بگويند چون زنان فقير فرزندان بيشتري دارند و توانايي پرداخت هزينه دندان پزشکي را ندارند با اين مشکل مواجه مي شوند اما ما اين تحقيقات را بر روي طبقات مختلف جامعه انجام داديم و به اين نتيجه رسيديم اين رابطه در همه طبقات مختلف اقتصادي و اجتماعي صدق مي کند.

راسل گفت "زناني که هنگام زايمان با التهاب لثه مواجه مي‌شوند،‌ اگر به موقع به درمان آن نپردازند ممکن است باکتري‌هايي که بين لثه و دندان رشد کرده و موجب اين التهاب شده‌اند بيماري لثه را در آنها به وجود بياورد و در نهايت موجب از بين بردن دندان مادران شود."

احتمال ابتلای نوزاد به دیابت در صورت چاقی مادر

  • احتمال ابتلای نوزاد به دیابت در صورت چاقی مادر
  • از قندهای طبیعی در دوران بارداری استفاده کنید

دکتر مریم افروخته عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی:

افزایش وزن غیر معمول مادر احتمال بروز عوارضی چون ابتلا به دیابت را در نوزاد افزایش می دهد.

به بانوان باردار توصیه می شود در دوران بارداری بیش از 12 تا 15 کیلوگرم اضافه وزن نداشته باشند بخصوص خانم هایی که متوسط وزن به قد BMI آنها نرمال است چرا که در زمان بارداری و در صورت افزایش وزن دچار کمر درد و ورم بیشتر می شوند.

این آسیب می تواند به نوزاد نیز وارد شود چرا که در صورت اضافه وزن غیر معمول قندخون نوزاد بالا رفته و آسیب وارد می شود.
افروخته شکستگی اندام و توروم های حین زایمان از نوزادان را از عوارض چاقی مادر در زمان بارداری است. در حین زایمان با قطع شدن وابستگی نوزاد به مادر و قطع بندناف قندخون نوزاد پایین آمده و باعث تشنج و افت کلسیم می شود.

به بانوان باردار توصیه می شود در طول دوران بارداری خود مصرف لبنیات ماست و شیر کم چرب (5/1 درصد) و مواد غذایی کم چرب را فراموش نکنند.

بهتر است مادران باردار به جای استفاده از میوه جات از قندهای طبیعی همچون خرما و کشمش استفاده کنند و پیش از زمان بارداری خود با انجام یک مشاوره تغذیه مناسب به وزن ایده آل برسند تا در دوران بارداری دچار مشکل نشوند.

درصورت افزایش وزن غیر معمول مادران باردار نوزادان در معرض ابتلا به دیابت نوع دو قرار می گیرند .
بانوان چاق نباید در دوران بارداری بیش از شش تا هفت کیلوگرم اضافه وزن داشته باشند.

ترشحات طبیعی و غیر طبیعی در زنان

خانم دکتر مریم پوررضا،متخصص زنان و زایمان

چه ترشحاتی طبیعی محسوب می‌شوند؟

ترشحات طبیعی برای سلامت مهبل زنان ضروری است و خانم‌ها باید حتما ترشح داشته باشند چرا که وجود این ترشحات از غدد تناسلی برای رطوبت دستگاه تناسلی ضروری است.در مهبل باکتری‌های غیربیماری‌زایی هست که وجود آنها از بروز عفونت‌های باکتریایی و قارچی ممانعت به عمل می‌آورد.ترشحی طبیعی محسوب می‌شود که شفاف،شبیه سفیده تخم‌مرغ، بدون رنگ،بدون بو و گاهی رقیق و گاه غلیظ بوده و ایجاد سوزش و خارش نکند و این نوع ترشحات معمولا در دورانی ایجاد می‌شود که خانم پاک است و در دوران قاعدگی قرار ندارد.در حین تحمک‌گذاری (دو هفته پس از قاعدگی) ممکن است ترشحات چسبناک و لغزنده دیده شوند اما تغییر در رنگ و میزان ترشح همراه با سایر نشانه‌ها ممکن است علامت عفونت باشد.

منظور از ترشحات غیرطبیعی چیست؟

در صورتی که ترشح ایجاد شده دارای رنگ و قوام و بوی نامطبوع و غیرطبیعی باشد (متفاوت از آنچه که گفته شد باشد) و سبب سوزش و خارش ناحیه تناسلی شود غیرطبیعی بوده و نشان‌دهنده وجود عفونت است.

مشخصه این ترشحات عفونی چیست؟

از نظر متخصص زنان در صورتی که رنگ ترشح زرد متمایل به سبز باشد،عفونت به دنبال عامل میکروبی ایجاد شده که با آزمایش و کشت نوع میکروب شخص و درمان خاص آن صورت می‌گیرد و بوی نامطبوع و خارش و سوزش و التهاب از دیگر نشانه‌های این نوع عفونت است.در صورتی که عفونت قارچی یا کلامید یا ایجاد شده باشد، ترشحات سفید رنگ و پنیری‌شکل در داخل واژن وجود داشته که در این صورت بوی ترشیدگی ایجاد می‌شود و خارش و درد در نواحی تناسلی و دردناک شدن مقاربت از دیگر نشانه‌های این عفونت‌ خواهد بود.اگر عفونت انگلی باشد یعنی عامل تک‌ یاخته به نام تریکومونا آن را ایجاد کرده باشد،ترشحات کف‌آلود خاکستری،زرد و یا سبز با بوی نامطبوع،سوزش و خارش از نشانه‌های آن است.و بالاخره اگر عفونت ویروسی باشد همانند نوع میکروبی ماهیت ترشح عوض شده و بثورات بدنی به همراه خارش از علایم آن است.این نوع عفونت در میان زنان شایع بوده و به نام تبخال تناسلی معروف است که هیچ احتیاجی به آزمایش‌های تشخیص نیست و زوجین یعنی هم مرد و هم زن باید درمان شوند.در صورتی که این عارضه درمان نشود عود کرده و فرد در معرض سرطان رحم قرار می‌گیرد.

این ترشحات در چه سنینی شیوع بیشتری دارد؟

به طور کلی در زنان جوان به خصوص در زنانی که ازدواج کرده‌اند،ترشحات بیشتر است و احتمال عفونت هم در این دوران شایع‌تر است.بنابراین دختران جوان و زنانی که به تازگی ازدواج کرده‌اند باید از نظر بهداشتی بیشتر مراقب خود بوده و نکات بهداشتی را رعایت کنند.روابط زناشویی به طور طبیعی سبب افزایش ترشحات می‌شود اما خانم‌ها باید توجه کنند که نوع و خصوصیت این ترشحات غیرطبیعی نباشد.اما بهداشت نامناسب و پوشش‌های بد و نامناسب در تغییر ماهیت ترشحات طبیعی و غیرطبیعی بسیار موثر است.

آیا در دوران یائسگی هم ترشح وجود دارد؟

از سنین 50 به بالا احتمال عفونت و ترشحات غیرطبیعی کم می‌شود و بسیاری از زنان از خشکی واژن و ناحیه تناسلی شکایت دارند. به علت فقر هورمون و کاهش فعالیت‌های غدد جنسی،خشکی مهبل ایجاد شده بنابراین لازم است برای برطرف شدن این شکل خشکی واژن و کاهش ترشحات طبیعی به پزشک مراجعه کنند.

چه نکاتی را برای پیشگیری از ایجاد عفونت توصیه می‌کنید؟

پس از ادرار کردن و اجابت مزاج همیشه از سمت جلو به عقب خود را بشویید که مانع از حرکت باکتری‌ها و میکروب‌ها از مقعد به مهبل می‌شود.در طی روز لباس زیر را عوض کرده و لباسی از جنس الیاف نخی بپوشید.از پوشیدن لباس‌های بدون تهویه مانند لباس‌های نایلونی و تنگ یا سایر الیاف مصنوعی خودداری کنید.از پوشیدن شلوار جین تنگ و جوراب شلواری و مایو به مدت طولانی اجتناب کنید.لباس زیر خود را حتما در هوای آزاد و با نور خورشید خشک کنید و هنگام شستشو از مواد شوینده غیرمعطر و ملایم استفاده کنید.از قرار گرفتن در وان آب داغ یا جکوزی اجتناب کنید. از کاندوم و یا دیافراگم‌هایی که بهداشتی و معتبر نیستند استفاده نکنید چرا که سبب تحریک ناحیه تناسلی شده و احتمال عفونت شدید می‌شود.بعد از فعالیت زناشویی حتما دوش بگیرید.لباس زیر خود را حداقل یک بار در روز تعویض کنید.از پودر تالک در اطراف مهبل استفاده نکنید زیرا این پودر رطوبت را در خود نگه می‌دارد.نواربهداشتی هر 4 تا 6 ساعت باید عوض شود. قبل و بعد از تمیز کردن بدن خود، دست‌هایتان را بشویید. همیشه اطراف مهبل را خشک و تمیز نگه دارید.رطوبت رشد میکروب‌ها و قارچ‌ها را سرعت می‌بخشد.به طور منظم سطح خارجی مهبل را با آب ولرم شستشو دهید.پس از استحمام با یک حوله نرم دیگر ناحیه تناسلی خود را خشک کنید حتی می‌توانید از سشوار هم استفاده کنید.

توصیه‌های درمانی


بهتر است پس از مشاهده هر گونه ترشح غیرطبیعی با پزشک متخصص زنان مشورت کنید، عواملی که منجر به عفونت می‌شود را شناسایی کنید و آنتی‌بیوتیک‌ها و یا داروهای خاصی که برایتان تجویز می‌شود به طور منظم و طبق دستور مصرف کنید.عفونت‌ها معمولا با آنتی‌بیوتیک درمان می‌شود.دوره درمانی خود را کامل کنید و کرم‌های آنتی‌بیوتیک‌ مهبلی که توصیه می‌شود را به طور مناسب مصرف کنید.

خانم‌های باردار و شیرده و کسانی که از قرص‌های ضدبارداری استفاده می‌کنند،به دلیل اینکه دچار تغییر سطح هورمون‌ها می‌شوند باید بیشتر مراقبت بهداشت فردی خود باشند و در صورت مشاهده هرگونه علامت به پزشک مراجعه کنند.پس از یائسگی با نظر پزشک می‌توان از ژل‌های برطرف کننده خشکی استفاده کرد.

معمولا حالاتی که منجربه ترشحات مهبلی می‌شود،در عرض چند روز به درمان پاسخ می‌دهند. در صورتی که عفونت مکرر ایجاد ‌شود یا بیماری‌ قابل درمان جنسی وجود داشته باشد گاه لازم است همسر نیز درمان شود.
اگر مبتلا به دیابت هستید کنترل سطح قندخون می‌تواند به جلوگیری از عفونت‌های مکرر خصوصا عفونت قارچی کمک کند.

زنان در دوران بارداري از مكمل آهن و اسيد فوليك استفاده كنند

مسعود كيمياگرضو هيئت علمي انستيتو تحقيقات تغذيه و صنايع غذايي

ويتامين‌هايي مثل كلسيم، آهن، اسيدهاي چرب، امگا 3، پروتئين‌هاي تكميلي و اسيدهاي آمينه از جمله انواع مكمل‌هاي غذايي هستند كه افراد بر اساس نيازشان مصرف مي‌كنند.

لزوم استفاده از مكمل‌ها
مكمل‌هاي غذايي را زماني مي‌توان مصرف كرد كه از طريق غذا، مواد ضروري به بدن نرسيده و در نتيجه بدن با كمبود ويتامين روبه رو شده باشد.

عوارض استفاده بيش از اندازه از مكمل‌هاي غذايي
موادي كه بيشتر از نياز به بدن برسد، موجب مسمويت مي‌شود و بدن به استفاده از مقادير بالاي آن عادت مي‌كند.

ضرورت استفاده از مكمل‌هاي غذايي در دوران ميانسالي
لازم است افراد ميانسال در سنين 40 تا 55 سالگي از مكمل‌ كلسيم استفاده كنند تا از بروز پوكي استخوان در آنها پيشگيري شود.

نياز سالمندان به مكمل‌هاي غذايي
مصرف كلسيم يا مولتي ويتامين در سالمندان و افرادي كه توانايي جذب مواد غذايي در بدن خود را ندارند، بسيار مفيد است.

فارس

تمرینات ورزشی علمی در دوره بارداری ، باعث تولد کودکانی باهوش تر خواهد شد.

تمرین های ورزشی زنان باردار بر هوش کودکانی که به دنیا می آورند ، تاثیر می گذارد.

مادرانی که در دوره بارداری ورزش می کنند فرزندانی به دنیا خواهند آورد که ضریب هوشی آنان بالاتر از کودکانی خواهد بود که مادرانشان در دوره بارداری ورزش نمی کنند.

ورزش زنان باردار مزایای زیادی به همراه دارد ؛ تمرینات ورزشی باعث می شود خون بیشتری به مغز کودک برسد علاوه بر اینکه این تمرینات به سلامت مادر هم کمک می کند.

توصیه می شود زنان باردار قبل از ورزش کردن با متخصص پزشکی ورزشی مشورت کنند، چون در برخی شرایط ورزش کردن ممکن است برای مادران باردار یا کودکشان خوب نباشد یا برخی ورزش ها هستند که مادران باردار نباید آن ها را انجام دهند.

واحد مرکزی خبر

چطور براي بارداری آماده شويم؟

دست کم سه ماه پیش از اینکه سعی کنید باردار شوید، باید اطمینان حاصل کنید، بدنتان مواد مغذی لازم برای پرورش یک نوزاد سالم را دریافت می‌کند.

به این توصیه‌ها برای آماده‌شدن برای بارداری عمل کنید:

  • ترتیبی دهید که روزانه دست کم 400 میکروگرم فولات یا اسیدفولیک، از راه رژیم غذایی یا به صورت مکمل دریافت کنید.
  • دست کم 1000 میلی‌گرم در روز کلسیم مصرف کنید - که معادل سه لیوان 250 میلی‌لیتری شیر كم چرب است.
  • با دکترتان درباره مصرف ویتامین‌‌‌های خاص برای زنی که باردار است یا احتمال دارد باردار شود، صحبت کنید.
  • مصرف کافئین (موجود در قهوه، چای و نوشابه‌های کولادار) را به کمتر از 300 میلی‌گرم در روز کاهش دهید، زیرا کافئین ممکن است بر باروری و توانایی بدن شما برای جذب کلسیم و آهن تاثیر بگذارد.
  • از مواد مخدر، سیگار و شیرین‌کننده‌های مصنوعی پرهیز کنید.

داروي ضد تهوع ، بر جنين تاثير منفي ندارد

نوعي داروي ضد تهوع که براي زنان باردار به طور معمول مصرف مي شود ، تاثير منفي بر جنين ندارد.

محققان علوم پزشکي با مطالعه بر روي هزاران نفر از مصرف کننده هاي اين دارو اعلام کردند داروي متوکلوپراميد metoclopramide تاثير منفي بر جنين ندارد.

محققان با بررسي گروهي شامل سه هزار و چهارصد و پنجاه و هشت زن که اين دارو را مصرف کرده بودند و مقايسه آنان با هفتاد و هشت هزار و دويست و چهل و پنج زن که اين دارو را مصرف نکرده بودند به نتايج جالبي در اين زمينه دست يافتند.

محققان طي مقاله اي در شماره اخير نشريه پزشکي نيوانگلند اعلام کردند اين دارو خطري براي جنين ندارد و مشکلاتي از قبيل نقايص مادرزادي براي او ايجاد نمي کند.

اين دارو در شرکت هاي مختلفي از قبيل ساليکس و باکستر اينترنشنال توليد مي شود.
بيش از دو ميليون نفر از مردم امريکا براي مقابله با تهوع و استفراغ از اين دارو استفاده مي کنند و در برخي موارد نيز براي مشکلات مغزي همچون ديس کينزي dyskinesia که حرکات غير ارادي اندام ها را سبب مي شود ، استفاده مي شود.

۲۳ خرداد ۱۳۸۸

توصیه های بارداری :کنترل دیابت بارداری

دیابت بارداری در زنان در دوران حاملگی رخ می‌دهد، و نیاز به توجه دقیق برای حفظ سلامت مادر و جنین دارد.

هنگامی که شما باردار هستید، بدن‌تان هورمون‌هایی تولید می‌کند که کار انسولین را مختل می‌کنند. بنابراین بدن زن باردار مقدار بیشتری انسولین تولید می‌کند، اما در برخی از زنان مقدار انسولین تولیدشده کافی نیست.

آنها به دیابت بارداری مبتلا می‌شوند که معمولا پس از خاتمه بارداری برطرف می‌شود.

این توصیه‌ها را در مورد دیابت بارداری رعایت کنید:

  • با یک متخصص تغذیه برای تهیه یک طرح رژیم غذایی که هم برای شما و هم برای کودکتان مناسب باشد، مشورت کنید.
  • از خوردن مواد شیرین خودداری کنید، غذای روزانه‌تان را در وعده‌ های کوچک و متعدد مصرف کنید.
  • مقدار کافی میوه، سبزی تازه و غلات کامل مصرف کنید.
  • دست کم 30 دقیقه در روز ورزش کنید. درباره مقدار و نوع ورزشی که برای شما مناسب است، با دکترتان مشورت کنید.
  • قند خون‌تان را به طور مکرر مطابق با توصیه‌ دکتر اندازه بگیرد و نتایج آن را ثبت کنید، تا دکترتان بتواند میزان قند خون‌تان را زیر نظر داشته باشد.
  • داروهای تجویزشده برای دیابت را دقیقا مطابق با تجویز دکتر مصرف کنید.

عوارض تركيبات ضد افسردگي در دوران بارداري بررسي شد

عوارض تركيبات ضد افسردگي مهاركننده در دوران بارداري توسط يك محقق ايراني بررسي شد.

محمد عبداللهي
يك سري از داروهاي ضد افسردگي در دوران بارداري استفاده مي‌شوند در اين دوران هر دارويي كه مصرف مي‌شود مي‌تواند براي جنين خطرناك باشد.

در طرحي كه انجام داده شد مشخص شد بعضي داروها مي‌توانند خطرناك باشند و عوارضي را براي فرد در دوران بارداري به دنبال داشته باشند.

اما برخي از اين عوارض داروهاي ضد افسردگي را نمي‌توان به عنوان خطر در نظر گرفت.به طور كلي هم خطر و هم سلامت داروها در اين طرح پژوهشي بررسي شد و نتيجه‌اي كه به دنبال داشت اين بود كه همه عوارض داروها در دوران بارداري نمي‌توانند خطرناك باشند.

فارس

زایمان اینترنتی !

همسرم ناگهان از آغاز درد زایمانش خبر داد و من نیز با بیمارستان رویال تماس گرفتم اما از آنجایی که مدت زمان رسیدن کمکهای پزشکی زیاد شده بود و من نیز نگران وضعیت همسرم بودم بی هیچ تردیدی به سراغ اینترنت رفته و در مدت زمان کوتاهی برنامه آموزشی نحوه کمک به زایمان زنان باردار را مشاهده کرده و به همسرم کمک کردم

یک مرد انگلیسی توانست پس از مشاهده برنامه آموزشی کمک به زنان باردار در یک شبکه اینترنتی فرزندش را به دنیا بیاورد.

مارک استفنز که ساکن منطقه جنوب شرقی انگلیس است بلافاصله پس از آنکه همسرش وی را از آغاز درد زایمان باخبر کرد، به سراغ برنامه‌های آموزشی اینترنتی رفته و به همسرش در انجام مراحل زایمان کمک کرد.

استفنز در مصاحبه با بی‌بی‌سی عنوان کرد: همسرم ناگهان از آغاز درد زایمانش خبر داد و من نیز با بیمارستان رویال تماس گرفتم اما از آنجایی که مدت زمان رسیدن کمکهای پزشکی زیاد شده بود و من نیز نگران وضعیت همسرم بودم بی هیچ تردیدی به سراغ اینترنت رفته و در مدت زمان کوتاهی برنامه آموزشی نحوه کمک به زایمان زنان باردار را مشاهده کرده و به همسرم کمک کردم.

این مرد جوان که توانسته به تنهایی به همسرش در طی کردن مراحل زایمان کمک کند بر این باور است که این کمک‌ رسانی به هیچ وجه دلهره‌آور و استرس‌زا نبوده و وی توانسته شیرین‌ترین لحظه زندگی‌‌اش را با همسرش تقسیم کند.

قانون ترويج تغذيه با شير مادر

دكتر محمدرضا مجدي معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشکي مشهد

حمايت از قانون ترويج تغذيه با شير مادر در دوران شيردهي را خواستاريم
آغاز تغذيه با شير مادر بايد به صورت انحصاري تا ‌‌٦ ماه ادامه يابد مگر اين كه پزشك صلاح بداند به كودك غذاي كمكي داده شود.

بر اساس يكي از شعارهاي سازمان بهداشت جهاني، آغاز تغذيه با شير مادر از ساعت نخست تولد نوزاد، مي‌‎تواند از مرگ يك ميليون كودك در جهان جلوگيري ‌كند.

وضعيت موجود تغذيه با شير مادر
طبق بررسي انجام شده در سال گذشته، ‌‌٢/٧٢ درصد از کودکان تا پايان ‌‌٤ ماهگي و ‌‌٥٤ درصد تا پايان ‌‌٦ ماهگي با شير مادر تغذيه شده‌اند.

بر اساس اين بررسي ‌‌٧/٨٢ درصد کودکان يك ساله استان با شير مادر، ‌‌٧/٨ درصد با شير مادر و شير مصنوعي، ‌‌٩/٣ درصد با شير مادر همراه با شير دام، ‌‌١/٢ درصد با شير مادر، شير مصنوعي و شير دام و ‌‌٦/٢ درصد با شير مصنوعي تغذيه شده‌اند.

کاهش صدور كوپن شير براي كودكان زير يك سال
چند قلويي در ‌‌٢٣ درصد موارد، مطلوب نبودن رشد در ‌‌٥/٣٨ درصد مادران، فوت مادر و جدايي مادر در ‌‌٥/٢ درصد موارد از جمله علل اصلي صدور کوپن شير بوده است؛ علاوه براين فرزند خواندگي در ‌‌٤ درصد موارد و بيماري مادر و كودك در ‌‌١٢ درصد موارد از ساير علل اين امر را تشکيل مي‌دهند.

وضعيت اجراي قانون ترويج تغذيه با شير مادر در اداره‌ها و سازمان‌ها
همه داروخانه، شير مصنوعي و غذاي كمكي را از شركت‌هاي پخش مجاز تهيه مي‌كنند و در ‌‌٤٦ درصد داروخانه‌ها شير مصنوعي كوپني توزيع مي‌شود.

‌‌٦٥ درصد داروخانه‌ها شير مصنوعي و ‌‌٥٨ درصد آن‌ها بطري و پستانك را در معرض ديد قرار داده بودند، اين اقدام خلاف قانون است نصب پوستر يا نوشته مبني بر تبليغ شير مصنوعي و غذاي كمكي و شيشه شير در داروخانه‌ها ممنوع است.

با اين که ‌‌٩٧ درصد مسوولان امور اداري يا كارگزيني از قانون حمايت از مادران شيرده اطلاع داشتند ولي ‌‌١٨ درصد مادران نتوانستند از اين قانون استفاده كنند.

پيماني بودن قرارداد مادر، برگشت به سر كار به خاطر عواقب استفاده از مرخصي، حق‌التدريس بودن آن‌ها و موافقت نكردن مسوولان را از علل استفاده نكردن مادران از اين مرخصي قانوني است.

‌‌٣٦ درصد مادران از مرخصي ساعتي استفاده نکرده‌اند که از جمله دلايل آن مي‌توان به اجازه ندادن مسوولان، نبود مهدكودك در جوار محل كار و مهم‌تر از همه مشكل رفت و آمد اشاره کرد.

طي نامه‌اي به استانداري خواستار حمايت از قانون ترويج تغذيه با شير مادر و حمايت از مادران در دوران شيردهي شده‌ايم که مطابق اين درخواست، استانداري نامه‌اي به كليه دستگاه‌هاي اجرايي استان فرستاده و تاكيد كرده كه اين قانون حتما بايد اجرا شود و اين كار مورد توجه وزارتخانه‌ نيز قرار گرفت.


ایسنا